ВВС: «Підрозділ з Javelin пройшов навчання і готовий їх застосовувати». Інтервʼю голови Генштабу Муженка — коротко

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
ВВС: «Підрозділ з Javelin пройшов навчання і готовий їх застосовувати». Інтервʼю голови Генштабу Муженка — коротко

Wikimedia Commons

Головнокомандувач Збройних сил Віктор Муженко дав інтервʼю українській службі ВВС. Він розповів про просування військових у «сірій зоні», проблеми з фінансуванням і американські комплекси Javelin.

Українські військові беруть під контроль нові села у «сірій» зоні

Ми нічого не порушуємо, адже ми не вийшли за межі тієї лінії розмежування, яка була визначена Мінськими угодами. «Червоні» чи «сірі» зони — це чисто умовні поняття, бо їх не має бути. Є лінія розмежування, яка розділяє територію, підконтрольну уряду Україні, і територію, яка сьогодні окупована.

Ви бачите, що один населений пункт взяли під контроль і відновили там українську владу. Потім другий, третій. Так, це «сіра» зона, але її не повинно бути взагалі. Тут дійсно, є певний рух.

Сьогодні в ООС кожен командир в рамках своїх повноважень має право приймати відповідні рішення про відкриття вогню у відповідь.

Росія збільшує число військових та техніки

Є російські регулярні військові формування, переформатовані ще в кінці 2014 та у 2015 році на перший та другий армійські корпуси. Загальна чисельність цих військ — близько 32 тисяч людей. Також є понад 700 танків, гармати, артилерійські системи.

Крім того, там є найманці, а також військовослужбовці регулярних ЗС РФ.

Ми зараз спостерігаємо збільшення матеріальних запасів. Тобто заходять колони з Росії, які перевозять матеріальні засоби, в тому числі боєприпаси.

Відтік кадрів з армії впливає на готовність ЗСУ

Така проблема сьогодні дійсно існує. По-перше, підписаний закон, який дозволяє військовослужбовцям звільнятися після закінчення контракту. Ще тут переплітаються проблеми матеріального та соціального характеру. Є й особисті фактори, а також психологічна та фізична втома від служби. Є військові, які звільняються, але через певний час повертаються знову до зброї.

Але відтік кадрів дійсно є, і це певним чином впливає на стан готовності ЗСУ. Бо ми змушені набирати нових контрактників, проводити повний цикл їхньої підготовки, а через певний час вони знову звільняються.

Зарплатню військовим слід підняти мінімум вдвічі

Це одне з ключових питань, яке ми маємо вирішити. Наші дослідження показують, що базовим грошовим забезпеченням для військовослужбовця мають бути 15 тисяч. У нас зараз 7 тисяч, ця цифра має зрости щонайменше удвічі. Тоді це буде гідний рівень матеріальної компенсації за всі ті незручності та те напруження, яке вони відчувають.

ПТРК Javelin готові до бою

Підрозділ, у якого є на озброєнні Javelin, пройшов навчання і готовий їх застосовувати.

Вибухи мінометів «Молот» досліджують експерти

Сьогодні існує необхідність доукомплектування наших підрозділів 120-мм мінометами, ця робота ведеться. Досить велика їх кількість вже надійшла у військо. По тому трагічному випадку, що ви питаєте, проводиться розслідування, і ми очікуємо результатів експертизи.

Як тільки отримаємо відповідні експертні висновки, тоді можна говорити про відповідність чи невідповідність цих мінометів.