Названі міста України з найбруднішим повітрям. Дізнайся, на якому місці твоє

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Названі міста України з найбруднішим повітрям. Дізнайся, на якому місці твоє

Pixabay

В Маріуполі найбільш високий рівень забруднення повітря серед 39 українських міст. Такі дані підготувала Центральна геофізична обсерваторія (ЦГО) ім. Б. Срезневського, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Вчені моніторили довкілля протягом січня—червня 2018 року.

Після Маріуполя, в порядку зниження забруднення атмосфери, вказані Одеса, Луцьк, Камʼянське (колишній Дніпродзержинськ), Дніпро, Київ, Миколаїв, Словʼянськ, Кривий Ріг, Краматорськ, Рубіжне, Лисичанськ, Запоріжжя.

За підсумками 2017 року, рівень забруднення атмосфери в Маріуполі і Дніпрі був дуже високий, в інших містах — високий.

Далі міста в рейтингу розташовані в порядку зниження: Камʼянське, Одеса, Кропивницький, Миколаїв, Луцьк, Київ, Кривий Ріг, Краматорськ, Лисичанськ, Запоріжжя, Рівне, Рубіжне та Ужгород.

У повітрі зазначених міст міститься підвищена кількість специфічних шкідливих речовин — формальдегід, фенол, фтористий водень, аміак, з основних домішок — завислі речовини, діоксид азоту, оксид вуглецю.

Найменш забруднене повітря у січні—червні 2018 року було у таких містах: Горішні Плавні Полтавської області (на 39-му місці), Ізмаїл Одеської області (38), Світловодськ Кіровоградської області (37), Чернівці (36) і Харків (35).

У висновках вчених за підсумками спостережень 2017 року говориться, що в минулому році стан забруднення навколишнього природного середовища на території України практично не зменшився і залишився досить високим. За останні роки несприятлива якість природного середовища, в першу чергу — атмосферного повітря та поверхневих вод, як правило, спостерігається в місцях, де проживає більша частина населення країни (урбанізована територія і промислові зони).

13—14 серпня в повітрі в центрі Києва в 5—7 разів була перевищена концентрація діоксиду азоту та формальдегіду.