У США померла Арета Франклін

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
У США померла Арета Франклін

The Telegraph

У Детройті у віці 76 років померла королева соулу Арета Франклін. Про це повідомляє Associated Press.

Співачка пішла з життя у четвер о 9:50 ранку, в своєму будинку в Детройті. Причина смерті Франклін — став прогресуючий рак підшлункової залози нейроендокринного типу. Цей діагноз підтвердив онколог сімʼї Франклін, доктор Філіп Філліпс з Інституту раку Барбари Карманос в Детройті.

Арета Франклін народилася в 1942 році в Мемфісі, в сімʼї проповідника. Популярність прийшла до неї в 60-ті роки ХХ століття. Співачці вдалося поєднати унікальний стиль госпел і соул.

За гнучкий і сильний вокал Франклін часто називають «Королевою соулу». У 1987 році вона стала першою жінкою, чиє імʼя було занесене в Зал слави рок-н-ролу. У листопаді 2008 року журнал Rolling Stone оголосив її найвидатнішою співачкою в історії.

Композиція “Respect” 1967 року в її виконанні вважається гімном фемінізму. Пісню написав соул-співак Отіс Реддінг, і в його виконанні вона звучала як звернення працюючого чоловіка до своєї дружини: «Hey, little girl, youʼre so sweeter than honey/ And iʼm about to give you all my money/ But iʼm all askinʼ, hey/ Is a little respect when I get home» («Гей, дівча, ти солодше меду/ І я віддаю тобі всі гроші/ Але все, що я прошу взамін/ Трохи поваги, коли я приходжу додому»). Але Франклін виконала її від лиця обуреної жінки.

За свою карʼєру Арета отримала 18 премій Греммі і записала близько 25 «золотих» платівок.

Смерть Франклін прокоментував президент США Дональд Трамп. В Twitter він назвав її великою жінкою, з чудовим даром від Бога.