Затоплення Хрещатика: версії синоптиків та чиновників і до чого тут листя?

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Затоплення Хрещатика: версії синоптиків та чиновників і до чого тут листя?

facebook.com

Центральні вулиці Києва під час нічної зливи 16 серпня затопило через посуху, яка спостерігалась у столиці протягом тижня. Таку версію озвучили синоптики Українського гідрометцентру на сторінці в Facebook.

«Величезні калюжі і «ріки» у центрі міста частково можна пояснити попередньою посухою — листя на деревах почало потроху вже підсихати і тому під час поривів вітру інтенсивно опадало та потрапляло у зливні системи, які і так в нас не вирізняються великою пропускною здатністю», — зазначено в повідомленні.

Синоптики назвали нічну грозу «феєричною», однак зауважили, що не вважають її стихійним явищем.

«На жаль, кількість пунктів спостереження у столиці обмежена, і саме епіцентр стихії пройшов повз них. Максимальні кількість опадів на одному з пунктів становила тільки 17 мм, і за критеріями це не стихійне явище», — зазначають в Укргідрометцентрі.

Метеорологи додають, що середа 15 серпня у Києві була найтеплішим днем літа 2018 року — температура сягнула позначки 33°.

У ніч на 16 серпня, вдруге за останні кілька тижнів, у Києві пройшла потужна злива з грозою та градом. Через буревій найбільше постраждали Печерський, Шевченківський, Дніпровський райони і Лісовий масив в Деснянському районі столиці. В результаті у місті впало більше 200 дерев, п’ять опор лінії електропередач, пошкоджені покрівлі і фасади п’яти будинків.

Крім того, стихія затопила Хрещатик, який раніше завжди справлявся з негодою.

Як пояснили в КМДА, зливову каналізацію на вулиці фактично забив потужний потік води з брудом, гіллям дерев та товарами від стихійної торгівлі.

Додамо, що 25 липня в другій половині дня в столиці також пройшла злива, яка фактично змила центральні вулиці і підземні переходи на правому березі міста. В деяких місцях вода доходила до самого верху.