У Москві проходить виставка робіт Бенксі. Художник каже, що він тут ні до чого

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Москві проходить виставка робіт Бенксі. Художник каже, що він тут ні до чого

maxpixel.net

Британський анонімний вуличний художник, відомий під псевдонімом Бенксі, заявив, що виставку його робіт у Москві організували без його дозволу. Художник стверджує: він не став би брати гроші з тих, хто хоче побачити його мистецтво. Про це повідомляє Reuters.

Вже більше 250 тисяч людей відвідали цього літа виставку, яка вперше проходить у Росії. Вартість входу становить 650 рублів ($9,7), а VIP-квитки, які дозволяють відвідувачам не стояти в черзі, коштують 1400 рублів ($20).

«Шкода, що мені не здається це кумедним. Як буде LOL, тільки навпаки?» — написав Бенксі на своїй сторінці в Instagram, де опублікував скріншот листування з невідомим співрозмовником в мережі.

Далі художник наполягає, що він не повʼязаний з виставкою.

«Ти ж розумієш, що я тут взагалі ні до чого? Я не беру грошей з людей за перегляд моїх робіт, якщо до цього не додається поїздка на колесі огляду», — підкреслив Бенксі.

Захід проходить під гаслом «Геній або вандал? Вирішуєте ви!». На показ заявлено 100 експонатів, включаючи оригінальні роботи, рідкісні принти, тривимірні обʼєкти і фотографії.

Представниця виставки Олена Бухмак каже, що не вважає таку реакцію художника-аноніма критикою.

«На нашу думку, таким чином він опосередковано продемонстрував схвалення нашої виставки і те, що це теж важлива подія для нього», — сказала Бухмак.

Виставка діятиме до 1 вересня. Організатори очікують, що до того часу її відвідають загалом 300 тисяч осіб.

Графіті Бенксі зʼявляються на вулицях з початку 1990-х. Його справжнє імʼя, дата та місце народження достеменно не відомі. А роботи оцінюються в мільйони доларів.

В ніч з 26 на 27 липня у Києві, після концерту гурту Massive Attack, з’явилися три графіті, автором яких почали вважати Бенксі. Малюнки відповідають «антисистемній» концепції творчості художника та перегукуються з попередніми офіційно визнаними його роботами, однак згодом авторство Бенксі спростували.