Організатору виборів президента Росії в Криму Одновол дали умовний термін. Вона вагітна

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Організатору виборів президента Росії в Криму Одновол дали умовний термін. Вона вагітна

ВКонтакте Олени Одновол

Активістка російської громадської організації «Волонтери перемоги» Олена Одновол засуджена на три роки умовно українським судом і сьогодні вийде з СІЗО. Про це уповноваженому з прав людини в РФ напередодні повідомила українська омбудсмен Людмила Денисова.

«Тільки-но розмовляла по телефону з Людмилою Денисовою. Вона повідомила, що сьогодні стосовно Олени Одновол винесено судове рішення про засудження її на три роки умовно. Завтра вона буде звільнена з СІЗО», — сказала російський омбудсмен Тетяна Москалькова, передає ТАСС.

За даними омбудсмена, вже в пʼятницю її повинні звільнити з СІЗО, до неї в Херсон приїде мама.

Москалькова розповіла, зі слів Денисової, що «Одновол визнала свою провину в скоєнні злочинів». «Однак суть цих злочинів мені не була доведена до відома. Денисова обіцяла надіслати вирок, як тільки він буде отриман у суді», — підсумувала вона.

16 серпня Деснянський райсуд Києва виніс вирок Одновол, яка очолювала кримське відділення всеросійського громадського руху «Волонтери перемоги» і організувала збір підписів на підтримку Володимира Путіна як кандидата на посаду президента РФ на території окупованого Криму в березні 2018 року.

Одновол призначено покарання у вигляді трьох років і трьох місяців позбавлення волі, але на підставі ст. 75 КК України її звільнено від відбування покарання з випробувальним терміном у три роки.

«Умовами укладення угоди є беззастережне визнання обвинуваченим своєї вини у вчиненні злочину, активне сприяння розкриттю злочину, відсутність обставин, що обтяжують покарання», — додали в прес-службі прокуратури Автономної республіки Крим.

Також стало відомо, що Одновол вагітна та відбуватиме покарання в Україні. Про це «Укрінформу» повідомили в прес-службі прокуратури АРК.

«Умовний термін — з тих підстав, що вона перебуває у стані вагітності на даний час. Також було укладено угоду, вона визнала свою провину у вчиненні інкримінованого їй злочину, а також співпрацювала зі слідством по інших моментах щодо викриття осіб. Відбувати умовне покарання вона буде в Україні», — зазначили там.

У відомстві також додали, що в разі порушення Одновол умов іспитового терміну, відповідно до статті 76 ККУ, вона відбуватиме покарання вже не умовно.

23 квітня українські прикордонники затримали Одновол з українським паспортом у пункті пропуску «Чонгар», в Херсонській області. СБУ звинуватила її в державній зраді за те, що вона збирала підписи на підтримку Путіна. Пізніше Херсонський міський суд заарештував Одновол на два місяці, а 19 червня продовжив її арешт ще на 60 діб. Таким чином вона залишається в СІЗО до 17 серпня.

В Україні Одновол називають «довіреною особою Путіна», а в Росії — волонтером.