Bloomberg: Трамп змусив Меркель до «шлюбу за розрахунком» із Путіним. У суботу вони зустрічаються в Берліні

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Bloomberg: Трамп змусив Меркель до «шлюбу за розрахунком» із Путіним. У суботу вони зустрічаються в Берліні

Getty Images Ericsphotography

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін будуть змушені зблизитися попри багаторічну конфронтацію. Про це пише напередодні зустрічі глав двох держав у Берліні Bloomberg.

Меркель була найбільш непримиренним критиком Путіна з моменту анексії Росією Криму в 2014 році. Але в суботу канцлер Німеччини будет вітати російського президента в бароковому палаці 18-го століття під Берліном. Це буде їх перша двостороння зустріч більш ніж за пʼять років.

Bloomberg відзначає, що для Путіна ця зустріч стане проривом в ізоляції Росії від Європи.

До чого тут Трамп?

Як заявив старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Йозеф Яннінг, Меркель в даному випадку перестраховується, а Путін використовує момент.

«Після зустрічі Трампа з Путіним і його нападок на Меркель їй потрібно встановити контакт з Путіним. Вона не хоче втратити шанс утримати Путіна в прийнятних для Німеччини межах», — вважає експерт.

За словами джерела, близького до переговорів, Кремль розглядає розбіжності між США і Європою (введення мит, вихід із ядерної угоди з Іраном) як шанс налагодити відносини з Німеччиною, показавши себе більш надійним партнером на переговорах.

Про що будуть говорити?

На порядку денному переговорів — конфлікти в Україні і Сирії. За словами голови Російської ради з міжнародних справ Андрія Кортунова, в питанні України прориву не буде, хоча «Путіну вигідно підіграти Меркель, оскільки в Європі більше немає на кого покластися».

Меркель потрібно, щоб війна в Сирії завершилася і мігранти повернулися додому, а німецький бізнес тисне на неї в питанні європейських санкцій, введених проти Росії через українську кризу.

Окремою темою на зустрічі може стати криза в Туреччині. «Можлива атака сирійської влади на провінцію Ідліб може викликати чергову хвилю біженців, що дасть Ердогану потенційну, нехай і негожу, перевагу для отримання допомоги від Заходу», — вважає старший науковий співробітник Інституту світової економіки Петерсона Якоб Киркегард.

За його словами, Меркель «не зацікавлена в тому, щоб через Вашингтон Ердоган перейшов у табір Москви».