Мільйони мусульман починають хадж. Що це?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Мільйони мусульман починають хадж. Що це?

wikimedia.org

У неділю, 19 серпня починається хадж — щорічне паломництво мусульман у місто Мекку і його околиці, повідомляє AP.

За словами представника Міністерства внутрішніх справ Саудівської Аравії Мансура Аль-Турки, очікується прибуття близько 2 млн паломників.

Хадж почнеться в неділю і триватиме до пʼятниці, 24 серпня.

Що таке хадж?

Метою хаджу є відвідування мечеті Аль-Харам, де знаходиться головна святиня ісламу — священна Кааба. Здійснити хадж раз у житті повинен кожен мусульманин, який має для цього сили і можливості. Хадж є одним із пʼяти так званих «стовпів ісламу» — приписів, обовʼязкових для виконання. Решта – це шахада (промовляння молітви «Немає Бога, крім Аллаха, і Мухаммад – пророк Його»), намаз (щоденна пʼятиразова молитва), ураза (пост під час місяця Рамадан) і закят (податок на майно).

Куди їхати?

Священне місто Мекка і його околиці знаходяться у західному регіоні Саудівської Аравії, на відстані близько 80 км від Червоного моря.

Хто може їхати?

Хадж дозволено здійснювати зрілому мусульманину і мусульманці, в здоровому глузді, вільному (увʼязненим забороняється здійснювати хадж).

Обовʼязковою умовою є забезпеченість — гроші на поїздку повинні бути зароблені виключно чесним шляхом.

Жінки на хадж одягаються у світлий одяг, відмінний від чоловічого, при цьому залишаючись покритими так само, як наказано мусульманкам в звичайні дні, з тією лише різницею, що у хаджі жінці не можна повністю закривати обличчя і вдягати рукавички, що закривають кисті рук.

На вимогу МЗС Саудівської Аравії жінок молодше 45 років повинен супроводжувати махрам — чоловік із близьких родичів старше 17 років. Під час хаджу жінки виконують ті ж самі обряди, що й чоловіки, крім сбривання волосся.

Як це відбувається?

Для початку паломник повинен увійти в іхрам — намір вчинити дії, повʼязані з хаджем. Тим, хто ввійшов в іхрам забороняється вступати в статеві звʼязкі, сваритися, підстригати волосся і нігті. Жінці забороняється закривати обличчя чим-небудь щільно прилеглим. Чоловікові забороняється покривати чим-небудь голову і обличчя і носити взуття вище щиколотки.

Паломники одягають два шматки простої тканини, що символізує рівність всіх перед Аллахом.

Входячи в Мекку, паломник відправляється до місця проживання, де миється і здійснює мале обмивання. Після цього направляється в аль-Масджид аль-Харам («Заповідну мечеть») і, якщо є можливість, входить до аль-Масджид аль-Харам через Бабас-Салям («Врата світу»).

У «Заповідну мечеть» паломник повинен входити з правої ноги. У священної Кааби паломник має проявляти покірність і смиренність, обійшовши її сім разів. Після обходу прочанин робить намаз і пʼє з джерела воду зам-зам.

Наступним кроком є саʼй — семикратне ходіння між пагорбами ас-Сафа і аль-Марва. Це є одним із важливих елементів хаджу, без якого він не зараховується.

На 9-й день відбувається центральний обряд хаджу — стояння на горі Арафат. Він починається опівдні, відразу після проходження Сонцем точки зеніту, і завершується перед його заходом. Тут паломники слухають проповідь і здійснюють молитву.

Наступного дня починається Курбан-байрам. Після жертвопринесення прочани голять або коротко підстригають волосся та вкорочують бороди, а жінки відрізають пасмо волосся довжиною з фалангу пальця. Паломники їдять мʼясо принесеної в жертву тварини і діляться ним з бідняками. Поголене і зістрижене волосся закопуються в землю в долині Міна.

Останнім здійснюється Таваф аль-вада — прощальний обхід навколо Кааби.