Президент підписав закон, що дозволяє фермерам мінятися землею

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Президент підписав закон, що дозволяє фермерам мінятися землею

Pixabay

Президент Петро Порошенко підписав законопроект про ефективне використання земель сільгосппризначення, який спрямований на боротьбу з рейдерством.

В чому проблема?

Коли землі колгоспів ділили на паї, у приватну власність надавали ділянку, в середньому, площею 4 га з розрахунком, що кожен буде сам обробляти свою землю. Але потім люди почали здавати свою землю в оренду, часто аграрним підприємствам. У підсумку вийшло, що серед масиву землі більшу частину могло орендувати підприємство, але всередині таких масивів залишалися приватні паї. До них складно добиратися, важко провести туди системи зрошення, обробляти поля з «розривами» складніше. Крім того, такі ділянки використовують для того, щоб створювати проблеми і шантажувати великих землевласників.

Як вирішить цю проблему закон?

Тепер, якщо буде виникати описана вище ситуація, а людина або підприємство орендує 75% земель в одному масиві, дозволяється брати в оренду (суборенду) інші ділянки масиву, якщо надати власникам (орендарям) інші рівноцінні паї там же.

Можна буде орендувати землі під польовими дорогами і надавати їх в суборенду орендареві іншої земельної ділянки без погодження з орендодавцем. Також в оренду можна брати земельні ділянки під лісосмугами та іншими захисними насадженнями без проведення земельних торгів.

Колгоспні землі, які досі не поділені, перейдуть у власність громад, їх можна буде розподіляти до 2020 року.

Крім того, дозволяється обмін землями з практично однаковою (різниця не може перевищувати 10%) грошовою оцінкою. Обмінювати можна буде ділянки державної або комунальної власності, які розташовані в одному масиві.

Закон набирає чинності 1 січня 2019 року.