Туреччина готується будувати другий Босфор. Що про нього відомо?

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Туреччина готується будувати другий Босфор. Що про нього відомо?

wikipedia.org

Президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина готова почати будувати канал «Стамбул», який повинен стати альтернативою перегруженій протоці Босфор, пише Anadolu.

Канал має зʼєднати Чорне і Мармурове моря. Його збираються побудувати на захід від Стамбула, між озерами Дурусу і Кючюкчекмедже. Він буде пропускати близько 160 суден в день, в тому числі нафтові танкери. Зараз через Босфор в день проходить близько 145 кораблів. В каналі не буде шлюзів і крутих поворотів, що дозволить прискорити транзит. Його глибина складе 25 м, ширина — 150 м.

«Протяжність нової водної артерії складе 43 км. По обидва боки каналу будуть побудовані два нових міста. Це найбільший проект в історії Туреччини, який має стратегічне значення для країни. Ми готові до його реалізації», — сказав Ердоган.

За проектом будівництва, який опублікували в грудні 2017 року, Стамбул буде поділений на три великих райони — азіатський і два європейських, повʼязані тільки мостами. Центральна частина, де розташовані історичний район Султанахмет та ділові квартали, стане по суті островом.

Завершити будівництво планують до 2023 року.

На початку тижня курс турецької ліри впав на 7% по відношенню до долара. Це стало наслідком рішення президента США Дональда Трампа підвищити торгові мита на алюміній і сталь.