МЗС Ірану звинуватив США в підготовці держперевороту

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
МЗС Ірану звинуватив США в підготовці держперевороту

segodnya.ua

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив, що Держдепартамент США спеціально створив свою ініціативну групу (Action Group), щоб організувати в Ірані державний переворот.

У Twitter дипломат написав, що 65 років тому США скинули уряд Мохаммеда Мосаддика і на 25 років «підкорили іранців».

«Тепер ініціативна група планує здійснити те саме шляхом тиску, дезінформації і демагогії. Ніколи знову», — написав міністр.

У четвер, 16 серпня, Держсекретар США Майкл Помпео анонсував створення Ініціативної групи по Ірану (Iran Action Group). Мета цієї організації — контроль над діями Ірану, оскільки США вийшли з ядерної угоди з цією країною.

Голова ініціативної групи по Ірану Брайан Хук назвав «суцільним збігом» той факт, що організація зʼявилася в тиждень 65-ї річниці перевороту в Ірані, який ініціювали США. Керівник групи поки не розкриває імен її учасників.

З 6 серпня США почали відновлювати санкції проти Ірану: на придбання американських доларів; на торгівлю золотом та іншими цінними металами; на продаж, поставку або торгівлю алюмінієм і сталлю, а також графітом і вугіллям; на продаж або покупку іранських ріалів в «значних» обсягах, або на підтримку «значних» коштів або рахунків за межами країни з використанням іранських ріалів.

Крім того, Вашингтон відкликав видані Ірану в рамках СПД («Спільний план дій») дозволи на експорт килимів та продуктів харчування до США. З початком другого етапу, 5 листопада, США введуть обмеження щодо іранського енергетичного сектора, судноплавства і суднобудування. Санкції торкнуться й угод іноземних фінансових установ з Центробанком Ірану.