У Львові жінку-трансгендера побили в трамваї через нетипову зовнішність

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
У Львові жінку-трансгендера побили в трамваї через нетипову зовнішність

Facebook Анастасии Кристель Домани

Напередодні у Львові невідомий напав на трансгендерну активістку Анастасію Зозулю, відому як Анастасія Крістель Домані, через зауваження щодо неналежної поведінки. Поліція відкрила справу за статтею «нанесення легких тілесних ушкоджень», але захист не погоджується з цією кваліфікацією.

«Учора мене побили, вперше в житті, на ґрунті ненависті та через мою гендерну ідентичність», — написала вона у Facebook.

Подія сталася у львівському трамваї №6. Жінка зайшла в передні двері та наштовхнулася на чоловіка, який купував талон у водія, не проходячи до салону. Анастасія зробила чоловіку зауваження, оскільки ззаду її «підштовхували» інші пасажири.

На зауваження чоловік «різко огризнувся», а жінка не промовчала у відповідь. Вона також повідомила, що чоловік був напідпитку, бо поруч стояла напівпорожня пляшка пива.

Згодом чоловік став голосно обговорювати зовнішність активістки, вигукувати «що це зайшло?», «ти хто такий, не мужик і не баба», «чого в спідницю вирядився». Потім підсів на вільне місце поруч з нею і, хапаючи за лікті, почав погрожувати, зазначаючи, що він колишній «беркутівець» і зараз «вийде розбереться».

Після образ чоловік пустив в хід кулаки. «На півслові він бʼє мене в праву вилицю, окуляри розбиваються, головою від сили удару дістаю ручку переднього сидіння, потім два удари ще — в лоб і голову», — розповіла Анастасія.

За її словами, інші пасажири навколо ніяк не відреагували на інцидент, а вона ледве встигла зняти нападника на телефон, перш ніж він вискочив з трамваю. Жінка викликала поліцію, їй сказали чекати наряд на зупинці. Потім передзвонили і попросили прийти у відділення. Після написання заяви жінка з супроводом поїхала до 8-ї міської клінічної лікарні на огляд і зняття побо

Facebook Анастасии Кристель Домани

Як повідомила адвокат потерпілої Христина Кіт, після інциденту поліція відкрила справу за статтею «нанесення легких тілесних ушкоджень», але захист не погоджується з цією кваліфікацією і буде її оскаржувати, передає ТСН.ua.

«У випадку з Анастасією це був злочин на ґрунті ненависті за ознакою статі, за гендерною ознакою. Ми будемо говорити про те, щоб була перекваліфікація на статтю 161 Кримінального кодексу «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії», — заявила адвокат.

Вона пообіцяла надати більше інформації завтра, після розмови зі слідчим.

Нагадаємо, у грудні трансгендерна активістка Анастасія Крістель Домані заявила, що її побила охорона київського клубу LIFT.