Google відстежувала переміщення користувачів без їх згоди. На компанію подали в суд

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Google відстежувала переміщення користувачів без їх згоди. На компанію подали в суд

geoawesomeness.com

До суду американського штату Каліфорнія надійшов позов до компанії Google за те, що вона незаконно відстежувала переміщення користувачів мобільних телефонів, пише Reuters.

У чому проблема?

Минулого тижня вийшло розслідування Associated Press, в якому стверджувалося, що Google відстежує переміщення користувачів, навіть якщо відключити функцію «історія місцезнаходжень». Компанія дізнається, де ви знаходитесь, коли ви запускаєте на смартфоні програму Google Maps. Також геолокацію компанія може отримати, коли ви користуєтеся пошуком. Обробляючи запит, Google разом з тим точно визначає широту і довготу точки, з якої надіслано запит, і зберігає ці дані.

Щоб компанія не змогла дізнатися, де ви знаходитесь потрібно вимкнути функцію Web&App Activity. Однак у цьому випадку Google припинить збирати інформацію про ваші запити та інші дії, що знизить ефективність Google Assistant.

Після публікації розслідування компанія оновила сторінку техпідтримки. Тепер там написано, що функція «історія місцезнаходжень» не впливає на інші геопозиційні сервіси, такі як служба геолокації і «пошук телефону».

«Деякі геопозиційні дані можуть зберігатися в рамках вашої активності в інших сервісах, наприклад, у пошуку та картах», — визнала компанія.

Чого хочуть від компанії?

Позивач Наполеон Патаксил вважає, що Google хибно запевняла користувачів у тому, що за вимкненої «історії місцезнаходжень» їх переміщення перестануть відстежувати. Замість цього компанія порушувала конфіденційність, стежила і зберігала історію пересувань.

Він хоче, щоб позов визнали колективним — як поданий від імені американських користувачів iPhone і телефонів на Android, які вимкнули «історію місцезнаходжень». Розмір відшкодування, яке вимагає Патаксил, в позові не зазначено, але він звинувачує компанію у навмисному порушенні законів про конфіденційність штату Каліфорнія і вторгненні в особисте життя людей.

У середині липня Європейська комісія наклала штраф 4,3 млрд євро (5 млн доларів) на Google за порушення антимонопольного законодавства.