Microsoft перехопила контроль над шістьма хакерскими сайтами з Росії. Вони хотіли втрутитися у вибори Конгресу США

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Microsoft перехопила контроль над шістьма хакерскими сайтами з Росії. Вони хотіли втрутитися у вибори Конгресу США

Wikipedia

Компанія Microsoft отримала контроль над шістьма сайтами, які створили російські хакери, щоб впливати на виборчу кампанію в Конгрес США, говориться в блозі Microsoft.

Сайти належать хакерському угрупованню Fancy Bear (також відоме як Strontium, або APT28), яке підозрюють у звʼязках з урядом Росії.

Адресу одного сайту можна було прийняти за адресу Міжнародного республіканського інституту, до складу якого входять шість сенаторів-республіканців і кандидати в Конгрес. Адреса іншого схожа на адресу Інституту Хадсона, який займається питаннями кібербезпеки. Інші адреси можна було прийняти за сторінки підрозділів Сенату США.

Ці сайти могли використовувати, щоб виманювати паролі користувачів. А за допомогою вірусів хакери могли б замінити інтерфейс робочої пошти політиків на одному з цих сайтів, а потім перехопити листи.

Адреси сайтів, створених хакерами

blogs.microsoft.com

«На даний момент у нас немає свідчень того, що ці домени використовувалися в успішних атаках до того, як контроль над ними був перехоплений, як і свідоцтв, які допомогли б встановити цілі або заплановані атаки при їх допомозі», — відзначили в компанії.

Однак за останні два роки Microsoft відключила 84 фейкових сайти, створених цією хакерської групою. Компанія стурбована тим, що такі дії проти окремих політиків, груп та аналітичних центрів у США тривають. На думку Microsoft, в цілому ситуація дуже схожа на ту, що розгорталася перед президентськими виборами в США в 2016 році у Франції в 2017 році.

У Росії твердження Microsoft вважають політичними. «Microsoft грає в політичні ігри. Вибори ще не пройшли, але вже зʼявляються голослівні твердження», — сказало Інтерфаксу джерело в російському дипломатичному корпусі.

За його словами, Microsoft діє як прокурор, а не приватна компанія.

У липні аналітики компанії-розробника антивірусних програм ESET відстежили масштабну хакерську атаку на державні установи України.