Skype перейшов на наскрізне шифрування чатів — більш безпечне

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Skype перейшов на наскрізне шифрування чатів — більш безпечне

Open Whisper Systems

Skype запустив наскрізне (end-to-end) шифрування чатів з використанням протоколу Signal від Open Whisper Systems. Функція доступна для всіх користувачів Skype в системах iOS, Android, Linux, Mac та Windows Desktop.

Функцію анонсували ще в січні, однак тільки тепер вона стала доступна для користувачів по всьому світу, повідомляє видання The Verge.

Щоб почати приватний чат, потрібно вибрати «Нову приватну розмову» з меню або профілю співрозмовника, потім — один або кілька контактів, з якими ви хочете спілкуватися. Учасники отримають запрошення до чату, в якому всі повідомлення і дзвінки будуть зашифровані до закінчення бесіди.

Однак є кілька обмежень: користувачі можуть брати участь тільки в одному приватному чаті з одного пристрою. Приватну розмову можна перевести на інший пристрій, але все відправлене і отримане раніше буде привʼязане до першого.

Крім того, функція наскрізного шифрування не ввімкнена за замовчуванням, оскільки компанія вирішила залишити її використання на розсуд користувачів.

Раніше Skype також пропонував шифрування, однак наскрізний протокол є більш безпечним, оскільки вміст повідомлень доступний тільки відправнику і одержувачу. Відтепер Skype приєднався до ряду інших платформ, які вже використовують наскрізне шифрування: iMessage від Apple, Messenger від Facebook, Telegram та інші.

Наскрізне шифрування (end-to-end encryption) — протокол передачі даних, в якому тільки користувачі, які приймають участь в спілкуванні, мають доступ до повідомлень. Ця функція не дозволяє отримати доступ до криптографічних ключів з боку третіх осіб.