У Росії пояснили, чому «не можуть» обміняти Сенцова. У всьому винне громадянство РФ

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Росії пояснили, чому «не можуть» обміняти Сенцова. У всьому винне громадянство РФ

colta.ru

Обмін Олега Сенцова на ув’язнених в Україні росіян неможливий, оскільки режисер має громадянство і Росії, і України. Про це заявила уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова, передає Інтерфакс.

«Що стосується Сенцова, (Дмитра) Штиблікова і так далі, у них вийшло за фактом два громадянства. І відповідно до української Конституції, їх громадяни видачі не підлягають на територію Росії – так само, як і у нас громадяни не підлягають видачі на іншу територію», – сказала Москалькова на прес-конференції.

Вона зазначила, що країнам «потрібно шукати якусь нову правову форму» для обміну, і додала, що між Росією і Україною слід укласти двосторонню угоду про статус осіб з двома громадянствами.

«Мені здається, що треба надати цим громадянам право вибрати собі громадянство і відмовитися від (іншого. – Ред.)», — сказала омбудсмен РФ. Вона додала, що згідно з російським законодавством увʼязнені не мають права вийти з громадянства.

Тетяна Москалькова також стверджує, що стан здоровʼя Олега Сенцова, який голодує вже 100 днів в російській колонії, є задовільним.

«На сьогоднішній день — задовільний, він пересувається, встає, отримує спеціальне харчування Nutridrink», — заявила омбудсмен РФ.

При цьому вона зазначила, що неодноразово просила режисера вибрати іншу форми захисту своєї позиції.

Україна запропонувала передати Росії 36 її громадян в обмін на українських політвʼязнів, серед яких і Олег Сенцов. Але РФ відмовилася від переговорів по обміну полоненими.

В серпні 2015 року Сенцова засудили у РФ до 20 років колонії суворого режиму за підготовку теракту. Своєї провини режисер не визнав, а 14 травня 2018 року оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських увʼязнених, яких незаконно утримують в РФ з політичних причин. За словами режисера, він буде голодувати, доки не звільнят 64 українців.

Родичі та адвокати Сенцова заявляють про серйозне погіршення стану його здоровʼя. 14 серпня Адміністрація президента Росії відхилила прохання матері Сенцова про помилування сина. В РФ заявили, що Сенцов має самостійно звернутися до Володимира Путіна з відповідним проханням.

Режисер голодує вже 100 днів.