«Українські Новини»: Київ буде просити МВФ про новий кредит на $10 млрд

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Українські Новини»: Київ буде просити МВФ про новий кредит на $10 млрд

wikimedia.org

Україна має намір почати переговори з Міжнародним валютним фондом про надання кредиту за новою програмою фінансування. Питання продовження співпраці з МВФ хочуть вирішити у вересні, коли місія фонду приїде в Київ. Про це повідомляють «Українські Новини», посилаючись на інформацію джерел.

«Основним питанням буде саме нова програма», — сказав співрозмовник агентства.

Відзначається, що Україна має намір запропонувати МВФ підписати нову програму Extended Fund Facility (EFF) на три роки. Щоб не переривати співпрацю з кредитором, Київ хоче, щоб програма запрацювала відразу після завершення чинної EFF, термін дії якої закінчується в березні 2019 року.

За даними агентства, в МВФ розуміють, що без фінансової підтримки Україна не зможе виплатити в наступні два роки за зовнішніми боргами майже 18 млрд доларів, і позитивно налаштовані на переговори.

За попередньою неофіційною інформацією, мова може йти про суму, яку Україна не вибрала за чинною EFF — приблизно 9—10 мільярдів доларів. З березня 2015 Україна вже отримала від МВФ 8,7 мільярдів доларів із загальної суми в 17,5 мільярдів.

Ймовірно, Україна запропонує варіант продовжити чинну EFF ще на рік. За правилами МВФ, програма EFF виділяється на три роки з можливим продовженням ще на рік, тобто Україні відразу надали цю програму з збільшеним терміном дії (березень 2015 р. — березень 2019 р.). Однак, на думку співрозмовника агентства, кредитор може зробити виняток.

«Ми бачили, що МВФ вже відходив від правил у роботі з Україною, тому це можливо», — зазначив він.

Місія МВФ прибуде до Києва і працюватиме в період з 6 по 19 вересня для обговорення останніх економічних реформ і економічної політики.

На початку серпня державний секретар США Майкл Помпео нагадав президенту Петру Порошенку, що Україна має виконати вимоги МВФ. Щоб фонд виділив гроші, Україна ще повинна скоротити дефіцит державного бюджету, встановити ринкові ціни на газ для населення (що, швидше за все, буде означати їх збільшення), прийняти новий закон про приватизацію для прозорого продажу державних підприємств, а також забезпечити роботу антикорупційного суду.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch вважає, що фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду — ключовиʼ фактор кредитоспроможності України.