У середу США запроваджують нові санкції проти Росії. Конгресмени вже закликають посилити їх

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
У середу США запроваджують нові санкції проти Росії. Конгресмени вже закликають посилити їх

Wikipedia

У середу, 22 серпня вступають в силу нові санкції США проти Росії у звʼязку з отруєнням у британському Солсбері екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки. Однак члени Конгресу вважають, що цих санкцій не достатньо, пише Reuters.

Чим незадоволені конгресмени?

21 серпня відразу в трьох комітетах Сенату США відбулися слухання, повʼязані з Росією: в комітеті банківської справи, міжнародних відносин та в підкомітеті судових органів по боротьбі з тероризмом. І республіканці і демократи критикували президента США Дональда Трампа, за те, що він не досить жорстко відповідає Москві.

Як пише Комерсант, в комітеті з міжнародних відносин виступали помічник держсекретаря у справах Європи і Євразії Уэсс Мітчелл і помічник міністра фінансів Маршалл Біллінгслі. Сенатори намагалися домогтися від них відповіді на питання: чи можна говорити про існування єдиної зовнішньої політики США на російському напрямку, адже дії Держдепартаменту і Мінфіну нерідко суперечать заявам Трампа на прес-конференціях і в Twitter.

Сенатор від демократичної партії Роберт Менендес розкритикував пропозицію створити робочу групу за участю представників бізнесу двох країн, про яку 16 липня Володимир Путін і Дональд Трамп. На думку сенатора, мова, навпаки, повинна йти про посилення тиску на Москву. Він назвав неприпустимим те, що з 6 квітня не оновлювався американський чорний список російських олігархів і бізнесменів.

Що кажуть в адміністрації Трампа?

На засіданні комітету з банківським справам звітувала заступник голови Мінфіну Сігал Манделкер. За її словами з січня 2017 року влада США ввела санкції щодо 217 російських юридичних і фізичних осіб. «Протидія російській агресії — пріоритет для Мінфіну»,— запевнила Манделкер. Вона допустила, що проти Росії введуть нові обмеження за використання робітників з КНДР.

Помічник держсекретаря Уэсс Мітчелл зазначив, що прямі інвестиції в Росію із США з 2013 року знизилися на 80%, курс рубля в серпні 2018 року впав до мінімуму 2016 року, а рейтинги Володимира Путіна в порівнянні з березневими показниками, коли в РФ пройшли президентські вибори, значно знизилися.

«Двері для діалогу відкриті — на випадок, якщо Путін вирішить зробити викликають довіру кроки в напрямку конструктивного шляху», — додав він.

Як ще санкції чекають Росію?

У середу у Федеральному реєстрі — офіційному збірнику документів уряду США — буде опублікована інформація про те, що набули чинності нові санкцій проти РФ. Вони передбачають заборону на постачання товарів подвійного призначення, а також повʼязаних з національною безпекою, нафтогазовими технологіями, електронікою.

Ще більше санкції можуть ввести в листопаді, якщо Росія не погодиться припинить використовувати хімічну зброю і не дозволить перевірити, що воно ліквідоване. Мова може йти про зниження рівня дипломатичних відносин, заборону на імпорт російської нафти та інших товарів і технологій, співпраці з банками США.