Першого підозрюваного в нападі на Гандзюк відпустили з СІЗО

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Першого підозрюваного в нападі на Гандзюк відпустили з СІЗО

facebook.com

Миколу Новікова, першого підозрюваного в справі нападу на херсонську чиновницю Катерину Гандзюк, відпустили з-під варти.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці «Хто замовив Катю Гандзюк?», яку ведуть активісти, журналісти, юристи, друзі та близькі постраждалої.

«Першого затриманого в справі Гандзюк, Миколу Новікова відпустили на волю. Ми вдячні журналістам, яким вдалося довести, що Новіков — випадкова особа і не винен у скоєнні нападу на Катерину Гандзюк» , — зазначається в соцмережі.

Сестра Новікова Ірина Кадукова розповіла, що її брата звільнили з СІЗО до розгляду апеляції.

«Каже (сестра. – Ред.), що сьогодні, поки вона сиділа в суді і чекала засідання, прийшов прокурор і сказав їхати його (Новікова. – Ред.) забирати з ізолятора, "бо він не винен"», — написала на своїй сторінці у Facebook журналістка Марʼяна Пʼєцух, яка спілкувалась з сестрою Миколи Новікова.

Пʼєцух зазначає, що вона разом з іншим журналістом 12 серпня оприлюднювала відео, яке підтверджує алібі чоловіка. Очевидці стверджували, що відпочивали разом з Новіковим на морі — за 100 кілометрів від місця злочину.

«Після оприлюднення відео свідків алібі двічі викликали на допит по 6 і 5 годин. Вони сьогодні мали по відеозв’язку свідчити під час розгляду апеляції…», — зазначила Пʼєцух.

В інтерв’ю «Українській правді» генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що слідство сумнівається в алібі Миколи Новікова. Він зазначив, що сестра та подруга підозрюваного стверджують, що чоловік був з ними на пляжі, «пив каву та знімав на відео дельфінів». Проте вони не можуть вказати точний час, коли саме Новіков був з ними. Також генпрокурор сказав, що Новіков уже був судимий і вже «робив собі алібі».

«На останній злочин, не памʼятаю, грабіж чи крадіжку, він також через 20 хвилин зробив собі алібі — пішов до стоматолога і вирвав собі зуба. Людина досвідчена в таких справах», — сказав Луценко.

Катерину Гандзюк облили кислотою 31 липня. За цей час злочин тричі перекваліфікували; двічі оголосили, що знайдено замовника; перепідпорядкували справу від поліції до Служби безпеки України. Потім розслідування і зовсім розділили на дві частини: одні шукають замовників, інші виконавців.

Голова Національної поліції Сергій Князєв заявив, що правоохоронці підозрюють шістьох людей у нападі на Гандзюк. На 21 серпня в справі були: Новіков, Торбін, Васянович, Горбунов, Грабчук та Вишневський. Останнім двом сьогодні, 22 серпня, Херсонський міський суд має обирати запобіжний захід.

22 серпня депутат Верховної Ради і радник міністра МВС Антон Геращенко назвав затримання Миколи Новікова помилкою і заявив, що з чоловіка зняті підозри.

«Мені шкода, що співробітники поліції і прокуратури поспішили із затриманням і звинуваченням Миколи Новікова без належних підстав ... Микола Новіков має повне право отримати матеріальну компенсацію за час, проведений в СІЗО», — написав Геращенко на своїй сторінці в Facebook.