Тарифна комісія скасувала формулу «Роттердам+». Ціна на електрику може змінитися

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Тарифна комісія скасувала формулу «Роттердам+». Ціна на електрику може змінитися

Pixabay

В Україні з наступного року перестає діяти формула утворення ціни на вугілля «Роттердам+».

Таке рішення сьогодні ухвалила Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП). Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

На засіданні були присутні громадські активісти та експерти. Вони наполягали на скасуванні або зміні цієї формули раніше згаданої дати. Їх пропозиції комісія відхилила. На думку голови НКРЕКП Оксани Кривенко,через відміну «може утворитися неконтрольоване зростання цін на ринку електроенергії».

Що таке «Роттердам+»?

Формулу «Роттердам+» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік.

Орієнтиром була обрана ціна на вугільній товарної біржі в Роттердамі, яка враховує вартість палива газових марок в голландському вугільному хабі Амстердам—Роттердам—Антверпен (індекс ARA, або API2).

Тобто в тариф на вироблену українськими ТЕС електрику закладається середня вартість енергетичного вугілля в портах Амстердама, Роттердама і Антверпена за останні 12 місяців, плюс ціна доставки в Україну.

В чому проблема?

Очікувалося, що «Роттердам+» дозволить розподілити поставки вугілля, щоб попередити дефіцит на складах ТЕС через війну на Донбасі — коли Україна перестала використовувати антрацит з територій «ДНР»/«ЛНР».

Але по факту, формула лише підняла ціну на українське вугілля — тариф на вітчизняну електрику був привʼязаний до вартості на товарних біржах Нідерландів. Саме ж вугілля видобувається в Україні за значно меншою ціною.

За даними Мінекономіки, закуплене по формулі «Роттердам+» вугілля коштує 3100 гривень за тонну, а здобуте в Україні — 1730.

В березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам+». Детективи підозрювали членів НКРЕКП в змові при затвердженні формули в інтересах енергогенеруючих компаній. Але по цій справі досі не було ані висновків, ані затримань.

Що буде після відміни формули?

Рішення про скасування формули має вступити в силу з 1 липня 2019 року, коли в Україні запрацює новий ринок електроенергії. При цьому ціна електрики, що відпускається ТЕС та іншими виробниками, буде регулюватися виключно ринковим попитом і пропозицією.