24 серпня Україна святкує День незалежності. Що це за свято?

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
24 серпня Україна святкує День незалежності. Що це за свято?

ukrinform.ua

24 серпня українці по всьому світу відзначають 27-ю річницю Незалежності України. Акт про проголошення Незалежності було прийнято в цей день у 1991 році Верховною Радою УРСР.

Як приймався Акт?

19 серпня 1991 року в Москві Держкомітет з надзвичайних ситуацій зробив спробу захоплення влади і усунення від управління країною президента СРСР Михайла Горбачова. Його тоді заблокували на дачі в Криму, а по телебаченню «путчисти» — 8 осіб під керівництвом генерала Геннадія Янаєва — повідомили про введення надзвичайного стану і ліквідації всіх партій, крім комуністичної.

На тлі цих напружених подій депутати зібралися на позачергову сесію і прийняли Акт про Незалежність України. «За» проголосували 346 депутатів.

У преамбулі до документу говорилося, що приймається він «виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в звʼязку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року», «продовжуючи тисячолітню традицію державотворення», «виходячи з права на самовизначення» і «здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України».

Документ набув чинності з моменту прийняття, а 24 серпня оголосили вихідним днем.

tsdazu.gov.ua

Як реагували люди?

Під Радою в день прийняття Акта про Незалежність зібралися десятки тисяч людей. Як повідомляє ВВС, людей було близько 30-50 тисяч.

Депутати тоді вирішили організувати радіотрансляцію засідання. Проголошення Незалежності України під стінами парламенту зустріли дуже емоційно.

ukrinform.ua

Коли депутати вийшли до мітингувальників, їх радо підхопили на руки.

Левко Лук'яненко після проголошення Акту про незалежність

УНІАН

А до чого тут референдум?

Питання про Незалежність України винесли на всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року. У бюлетені було одне питання: «чи Підтримуєте Ви Акт проголошення Незалежності України?». Текст Акту можна було прочитати в бюлетені.

У голосуванні взяли участь трохи більше 84 відсотків населення країни. 90 % відповіли «Так», 7,6 % – «Ні».

УНІАН

Як Україна отримала прапор?

Після проголошення Незалежності, Рада повернула Україні жовто-блакитний прапор Української народної республіки, який був символом боротьби за незалежність у роки розпаду Російської імперії, з 1917 по 1921 рік.

Депутати внесли на засіданні жовто-синє полотнище. Сьогодні цей прапор зберігається в будівлі Верховної Ради як історична реліквія.

Історики сперечаються, якого числа це сталося: 23 чи 24 серпня (остання дата зафіксована в стенограмі). Крапку в дискусії в 2004 році поставив президент Віктор Ющенко — він оголосив Днем прапора 23 серпня.