Смерть Джона Маккейна: де поховають сенатора і чому не запросили Трама

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Смерть Джона Маккейна: де поховають сенатора і чому не запросили Трама

Getty Images

Сенатора від Республіканської партії США Джона Маккейна поховають 2 вересня на території Військово-морської академії в Аннаполісі (штат Меріленд), яку він закінчив у 1958 році. Про це повідомляється в заяві на сайті покійного політика.

Сенатор протягом року боровся з раком мозку і помер у віці 81 року 25 серпня в себе вдома, на ранчо в Корнвіллі (штат Арізона).

Церемонія прощання буде приватною. Вона розпочнеться о 14:00 за місцевим часом (21:00 за Києвом). Сенатора поховають поруч із його давнім другом і однокурсником Чаком Ларсоном.

До цього, 29 серпня, труну з політиком виставлять в будівлі законодавчого органу Аризони у Фініксі. Наступного дня в баптистській церкві міста відбудеться панахида.

31 серпня труну з тілом сенатора перевезуть для прощання в центральну ротонду Капітолію. За всю історію така честь випадала лише 30 найвидатнішим діячам США, з яких лише 12 були сенаторами. Маккейн став 13-м.

1 вересня в Кафедральному соборі Вашингтона пройде національна поминальна служба.

Як реагує Америка

У США американці масово вшановують памʼять Джона Маккейна. До місця, де зараз знаходиться тіло покійного сенатора, люди несуть квіти, листівки, плакати, прапорці та повітряні кульки в національних кольорах.

Американський співак і легенда соул Стіві Вандер присвятив пісню Маккейну. Музикант дізнався про смерть сенатора під час концерту і вирішив вшанувати його памʼять.

«Ця пісня присвячується сенаторові Джону Маккейну. Хотів би Я зустрітися з ним до того, як він залишив цю планету, але у мене не було такої можливості», - сказав співак і заспівав кавер на пессню Біллі Джоеля “Just the Way You Are”.

Українці висловлюють співчуття з приводу смерті Маккейна

У Києві люди вже другий день несуть квіти до посольства США і вшановують памʼять Джона Маккейна.

ukrinform.ua

Посольство України в США, президент Петро Порошенко та міністр закордонних справ Павло Клімкін висловили співчуття з приводу смерті американського сенатора.

Трампа на похорони не запросили

commons.wikimedia.org

Відомо, що Маккейн, який самостійно планував власні похорони, заповідав не запрошувати на прощальну церемонію президента США Дональда Трампа, жорстким опонентом якого він був. Сенатор вважав його «імпульсивним» і «дезінформованим», а також критикував Трампа через його політику щодо Сирії, Росії та Китаю.

Родина Маккейна розділяє його позицію, тому Трампа не запросили на похорон. Як повідомляє The New York Times, згідно волі покійного сенатора, на його похорони запрошені колишні президенти США Джордж Буш-молодший та Барак Обама. Вони мають виступити з промовою на церемонії.

Чим відомий Маккейн

Джон Маккейн був військовим, як його дід і батько.

Getty Images

У 1967 році він брав участь у військових діях США у Вʼєтнамі, де потрапив у полон. Його літак збили зенітною ракетою, Маккейн встиг катапультуватись, однак під час падіння зламав обидві руки та ногу і був жорстоко побитий вʼєтнамськими солдатами. З роздробленим плечем, переломами і важкими травмами його помістили в головну вʼязницю Ханоя. Маккейн провів у полоні більше п’яти років. Весь цей час він піддавався жорстокому побиттю і тортурам.

Getty Images

Він посивів у тридцять років і втратив здатність піднімати руку вище голови, однак, незважаючи ні на що, відмовився від дострокового звільнення. Він вимагав, щоб спочатку на батьківщину повернулися ті, хто потрапив у полон раніше за нього.

У 1986 році, після відставки з військової служби, Маккейна обрали сенатором від штату Арізона і переобирали пʼять разів. Двічі — в 2000 і 2008 роках — він брав участь в президентських кампаніях. Керував комітетом Сенату з питань збройних сил, працював також в комітетах з питань торгівлі та по справах індіанців; багато разів бував у Вʼєтнамі, займаючись пошуками американських військових, зниклих під час війни.

Завдяки його зусиллям в 2005 році в США прийняли так звану «поправку Маккейна», яка засуджує застосування тортур до військовополонених, зокрема в американській вʼязниці в Гуантанамо.

Маккейн та Україна

Американського сенатора Джона Маккейна називають «другом України». Він відомий своєю жорсткою позицією по відношенню до Росії, виступав за поставки летальної зброї Україні, у тому числі протитанкових комплексів «Джавелін», та критикував політичний курс американського керівництва по численних позиціях, зокрема Трампа.

У середині 2013 року Джон Маккейн різко критикував Володимира Путіна за його підтримку режиму президента Сирії Башара Асада. Він називав Путіна «другом тиранів» та називав його «головною і найбільшою загрозою» світу.

Взимку 2013—2014 років, під час Революції Гідності, Джон Маккейн приїздив у Київ й виходив до протестувальників.

У рейтингах українського Інституту світової політики Джона Маккейна неодноразово визнавали одним з найактивніших лобістів України у світі.