Україна програла Росії друга справа в СОТ (оновлено)

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Україна програла Росії друга справа в СОТ (оновлено)

wikipedia.org

Світова організація торгівлі підтримала Росію в суперечці з Україною про визнання сертифікатів на залізничну продукцію, повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

В чому проблема?

З 2014 року росіяни припинили дію 14 сертифікатів, які дозволяли українським виробників експортувати залізничну продукцію в Росію. Також вони відмовилися видати три нових сертифікати і припинили визнавати сертифікати, видані українцям у Білорусі та Казахстані, що порушує правила, встановлені в Митному союзі.

Через це український експорт залізничної продукції в РФ з 2012 по 2016 роки скоротився більш ніж у 20 разів - із 2.6 мільярдів доларів до 95 мільйонів доларів. Єдиним експортером залишилася компанія «Інтерпайп» Віктора Пінчука.

Україна вважає, що такі дії Росії грубо порушують принципи і угоди СОТ. Тому уряді ініціював торгівельну суперечку.

Що вирішила СОТ?

СОТ не побачили системних обмежень імпорту з боку Росії. Основний аргумент — в 2014-2016 роках посилати в Україну інспекторів з Росії було небезпечно.

Але експерти погодились, що призупинивши сертифікати, Росія стоврила дискримінаційні умови для України. Також, на їх думку, Росія порушила свої зобов’язання про визнання сертифікатів, виданих в інших країнах Митного союзу.

Мінекономіки проаналізує звіт експертів і вирішить, чи оскаржувати рішення СОТ.

Чому це важливо?

Це вже друга суперечка поспіль, яку Україна програла Росії в СОТ. Минулого тижня організація прийняла негативне для України рішення по митам на аміачну селітру. І хоча обидва ці рішення «нішеві», вже можна говорити про певну негативну тенденцію.

Попереду розгляд СОТ ще двох суперечок між Україною і Росією, вже більш системних. Орієнтовно у грудні організація оприлюднить звіт по скарзі України на обмеження транзиту вантажів через Росію. Блокування транзиту фактично унеможливило український експорт на схід, в першу чергу – до Центральної Азії. Альтенатив транзиту чрез Росії Україна досі не знайшло, тож рішення важливе для експорту караїни в цілому.

Остання суперечка, яку розглядає СОТ — позов РФ проти України щодо санкцій та обмежень, накладених нами у відповідь на російську агресію. Цей спір має стати історичним для СОТ – РФ намагається оскаржити обмеження, які були введені з політичних причин. А відповідно, будь-яке рішення в цій справі має стати прецедентом і для інших політичних санкцій.