Мають кримінальне минуле і спілкуються з сепаратистами. Труба відмовився призначати 27 керівників ДБР

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Мають кримінальне минуле і спілкуються з сепаратистами. Труба відмовився призначати 27 керівників ДБР

LIGA.net

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба відмовився призначити 27 осіб на керівні посади відомства, яких раніше рекомендувала конкурсна комісія, повідомляє «Українська правда».

Що трапилося?

В липні конкурсна комісія відібрала 27 з 436 кандидатів на ключові посади в ДБР: директорів семи територіальних управлінь, керівників підрозділів центрального апарату і співробітників підрозділів внутрішнього контролю бюро. Після цього Труба звернувся до Національного антикорупційного бюро, щоб воно перевірило переможців конкурсу. Всі матеріали на кандидатів мали зберігатися 5 років, але комісія вирішила частину з них знищити.

«Після конкурсу зовнішня комісія мала передати документи кандидатів і результати проходження поліграфу… Комісія на засіданні прийняла дивне, нелогічне, протиправне рішення про знищення результатів поліграфу», — розповів директор ДБР.

Це єдина проблема?

Ні. За словами Труби, один із кандидатів фігурує у кримінальному провадженні про державну зраду, другий — у справі про легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом.

«Інший кандидат тісно спілкується з представниками сепаратистів. Також є факт, коли два кандидати, які є кумами, разом розпочинали свій карʼєрний шлях, разом виграли конкурс на керівні посади до ДБР. Це не звинувачення, а так, ремарка», — сказав голова ДБР.

Крім того, деякі кандидати фігурували у журналістських розслідуваннях. Також, за словами Труби, Національне агентство з питань протидії корупції має перевірити майно, землю і кошти кандидатів.

Труба каже, що за законом, за призначення таких кандидатів відповідатиме не комісія, а він. Тому він відмовився розглядати рекомендації і повернув всі подання конкурсній комісії. Крім того, на дії комісії подали позов, суд розгляне його 6 вересня.

Які можуть бути наслідки?

Перший заступник директора ДБР Ольга Варченко заявляє, що відмова призначити 27 кандидатів в бюро суперечить закону. На її думку, якщо вони звернуться до суду, то виграють суперечки, повідомляє «Судово-юридична газета».

Варченко наполягає, що рішення про відмову, як і рішення про призначення кандидатів, треба було приймати колегіально керівництвом ГБР, а не одноосібно його директором Романом Трубою.

«Не можна говорити, що ці хороші, а ті погані. Ми представляємо правоохоронний орган, який повинен діяти чітко відповідно до законодавства», – підкреслила заступник директора ГБР. Вона додала, що за такими публічними акціями можуть стояти особи, які програли конкурс.

Крім того, Варченко зазначила, що відносно 14 осіб, яким Роман Труба дозволив зайняти посади заступників територіальних управлінь ГБР, також є питання щодо доброчесності. За її словами, є інформація, що одного з них затримували на хабарі.

«Результати спеціальної перевірки по цих людях офіційно ні мені, ні заступнику директора ГБР Буряку не надавалися», – зазначила Ольга Варченко.

Як ДБР тепер зможе працювати?

Робота почнеться пізніше, ніж планувалося. Якщо ще в червні Труба казав, що бюро запрацює вже в вересні, то тепер він прогнозує, що перші провадження почнуть розслідувати в жовтні.

«Я не можу почати роботу тільки з центральним апаратом... Будуть тисячі кримінальних проваджень... Я повинен запустити роботу одночасно з територіальними управліннями», — сказав очільник ДБР.

В бюро прийняли перших 50 співробітників. З них Труба обере й призначить заступників керівників семи територіальних управлінь та виконуючих обовʼязки керівників підрозділів центрального апарату, які поки що працюватимуть замість тих спірних 27 кандидатів. Протягом вересня проведуть співбесіди до слідчих підрозділів територіальних управлінь, щоб бюро змогло розпочати розслідування.