В Україні відкрили реєстр первинної реєстрації авто. Покупці зможуть оцінити реальний стан авторинку

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
В Україні відкрили реєстр первинної реєстрації авто. Покупці зможуть оцінити реальний стан авторинку

autonews.ua

В Україні запрацював онлайн-реєстр первинної реєстрації транспортних засобів. Сервіс розробляло МВС на основі відкритих даних Єдиного державного реєстру. Тепер можна отримати інформацію про стан національного авторинку, починаючи з 2013 року.

texty.org.ua/cars

Як це працює?

Власник транспортного засібу відразу після покупки реєструє авто в територіальному сервісному центрі МВС. Таким чином воно автоматично заноситься в реєстр.

Далі в реєстрі відображаються всі зміни, що відбуваються з автомобілем: зміна власника, номерного знаку, переобладнання тощо. Інформація оновлюється щомісячно.

Користувачі можуть самостійно встановлювати параметри пошуку інформації за допомогою зручних фільтрів. Сервіс не містить конфіденційної інформації, але при цьому показує технічні характеристики зареєстрованих авто. Доступні дані щодо реєстрації транспортних засобів за регіоном, датою випуску, маркою, моделлю, обʼємом двигуна, типом палива та кольором.

Навіщо це потрібно?

Сервіс допомагає зрозуміти тенденції автомобільного ринку в Україні або ж виокремити цікаві факти.

Зазвичай серед українців не користуються популярністю автомобілі старші вісьми років — у 2017-му зареєстровано 64 655 автомобілів 2017 року випуску.

При покупці авто українці починають пошуки «свого» транспортного засобу з аналізу ринку та губляться у різноманітті пропозицій. Сервіс відкритих даних надасть точну інформацію про найпопулярніші моделі авто у вашому регіоні та найбільш оптимальні варіанти.

Окрім даних про приватні легкові автомобілі, проект дозволяє аналізувати дані стосовно реєстрації транспортних засобів інших категорій, зокрема автобусів та мікроавтобусів.

Яка від нього користь?

Онлайн-реєстр матиме антикорупційний ефект, кажуть в МВС. Він дозволить громадським активістам та журналістам досліджувати ситуацію на ринку. Досі тільки трейдери володіли інформацією про насиченість ринку певними марками авто, а також про якісні та цінові параметри автомобілів, які продаються в Україні.

Вирівнювання доступу до інформації зменшує можливість для маніпуляцій та дозволяє покупцям автомобілів приймати зважені рішення. Щороку в Україні здійснюється понад мільйон реєстраційних операцій, так, у 2017 році їх було 1 415 512.