КНДР попередила США, що переговори про денуклеаризацію — на межі провалу

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
КНДР попередила США, що переговори про денуклеаризацію — на межі провалу

Вище керівництво Північної Кореї попередило Сполучені Штати, що переговори про ядерне роззброєння «знову знаходяться на межі провалу». Про це йдеться в листі на імʼя держсекретаря США Майкла Помпео, чий візит до КНДР президент Дональд Трамп раптово скасував.

Лист було доставлено Помпео у пʼятницю, 24 серпня. Четверта поїздка Помпео до Пхеньяну була скасована за кілька годин до того, як він планував відправитися туди з новим спецпредставником США по КНДР Стівеном Биганом, повідомили CNN джерела.

Три джерела, безпосередньо знайомі з північнокорейською позицією щодо денуклеаризації, заявили, що в листі йдеться про те, що процес не може просунутися вперед, тому що «США все ще не готові зробити зустрічний крок для підписання мирної угоди».

На думку режиму Кім Чен Ина, США досі не бажали замінювати угоду про перемирʼя, яке поклало край корейській війні, на постійний офіційний мирний договір, який потребує схвалення двох третин Сенату США.

Якщо компроміс не буде досягнутий, а переговори розваляться, Пхеньян може відновити «ядерну і ракетну діяльність», повідомляють джерела.

23 серпня Помпео оголосив, що вирушає в свою четверту поїздку до Пхеньяну, а 24 серпня президент Дональд Трамп несподівано скасував запланований візит держсекретаря США в Північну Корею.

«Я попросив держсекретаря Майкла Помпео не відвідувати Північну Корею цього разу, оскільки вважаю, що ми не досягаємо достатнього прогресу в питанні денуклеаризації Корейського півострова», — написав Трамп в Twitter.

Причиною скасування запланованого на цей тиждень візиту держсекретаря США у КНДР став лист заступника голови ЦК Трудової партії Північної Кореї Кім Ен Чхоля, повідомляє у вівторок The Washington Post з посиланням на два джерела в Білому домі.

Поїздка була скасована після того, як високопоставлений північнокорейський чиновник відправив листа Помпео, який переконав його і Трампа в ймовірному провалі запланованого візиту, повідомили джерела. При цьому точний зміст листа невідомий, але він нібито був написаний у войовничому та ворожому стилі, що не сподобалося президентові США.

У Вашингтоні відмовилися уточнити, як саме був переданий північнокорейський лист. Послання могло бути відправлено американським властям через дипломатичний канал в рамках місії ООН.

2 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що з нетерпінням чекає нової зустрічі з Кім Чен Ином.