У Криму російські силовики прийшли в будинок української активістки. Шукали причетність до «Правого сектору»

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Криму російські силовики прийшли в будинок української активістки. Шукали причетність до «Правого сектору»

radiosvoboda.org

Сьогодні, 29 серпня, в Сімферополі (в анексованому РФ Криму) силовики прийшли з обшуками до будинку активістки Українського культурного центру Ольги Павленко. Про це повідомляється на сторінці Кримської правозахисної групи у Facebook.

Обшук проводять співробітники ФСБ РФ за рішенням російського суду. Він розпочався о 6:46 ранку. В будинку разом з Ольгою знаходиться її чоловік. Відомо, що обшук закінчився о 10:30. Допит активістки відбудеться пізніше, в присутності адвоката, з яким у сімʼї Павленко є угода.

Відзначається, що в квітні 2018 року активістів Українського культурного центру в Криму Олену Попову і Ольгу Павленко викликав «на бесіду» старший помічник російського прокурора Сімферополя Олексій Пучков.

«Співробітника російської прокуратури цікавила робота Центру і випуск газети «Кримський терен». Активістки скористалися правом не давати показів проти себе та своїх близьких. Подібні бесіди силовики проводили з активістами центру і раніше», — наголошують правозахисники.

Українську активістку Ольгу Павленко та членів її родини підозрюють у звʼязках із «Правим Сектором». Про це «Крим.Реалії» повідомив адвокат з місця події. Раніше проросійський сайт NewsFront опублікував матеріал, в якому детально описав діяльність УКЦ в Криму, а також вказав, що дочка Ольги Павленко Аліна входить до «Правого сектора».

За словами знайомих активістки, на обшук вона чекала вже кілька тижнів — з того момента, як на початку серпня про її позицію і діяльність в УКЦ написали на проросійському сайті «Російська весна».

«Їй дзвонили з невідомих номерів. Не погрожували, а швидше здійснювали психологічний тиск», — розповів її знайомий.

Український культурний центр у Криму не є політичною організацією. Він створений активістами, щоб зберегти і популяризувати на півострові українську культуру.

При цьому на учасників центру часто тиснуть: викликають на допити і «бесіди» в правоохоронні органи, попереджають про неприпустимість екстремізму. Одному з лідерів Українського культурного центру в Криму, Леоніду Кузьміну після погроз і тиску з боку силовиків в 2017 році довелося покинути півострів.