У Facebook запустили флешмоб через фемінітиви. Учасники закликають змінити правопис

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Facebook запустили флешмоб через фемінітиви. Учасники закликають змінити правопис

litopys.org.ua

У Facebook запустили флешмоб із закликом унормувати в українському правописі вживання фемінітивів — слів жіночого роду, альтернативних або парних аналогічним поняттям чоловічого роду.

Ініціювала акцію репортерка «Громадського радіо» з ніком Ana More. На своїй сторінці в соцмережі вона пропонує публікувати пости із тегом #легалізуватифемінітиви та кожному написати листа секретарю Української національної комісії з питань правопису Ларисі Шевченко з відповідним проханням.

У зверненні до комісії рекомендується вживати фемінітиви у професійному контексті, у тому числі для позначення жінок з військовими званнями. Унормувати вживання закликають не лише в розмовній мові, а й у публіцистичному, художньому, науковому та офіційно-діловому стилях.

«Не йдеться про обовʼязкову вимогу — виключно фемінітиви. А лише про можливість на свій розсуд чи у межах установи, підприємства, організації обирати, яку з двох форм іменників використати для позначення професії, посади, військового звання», — наголошує Ana More.

Вона додає, що в сучасній українській мові фемінітиви марковані як стилістично забарвлені, їх часто сприймають як розмовну або зневажливу форму.

«Це не лише обмежує сферу вживання фемінітивів розмовним стилем, а й по суті витісняє їх із нормативного вжитку», — зазначено в повідомленні.

Обговорення проекту нової редакції українського правопису, яку пропонує запровадити Міністерство освіти і науки, триватиме до 15 вересня. Нова версія має кодифікувати найбільш поширені або спірні орфографічні положення. Детальніше про ключові новацій проекту читайте в матеріалі «Фоє, индик, икавка та катедра»: Українцям пропонують нові правила правопису».