Справа Януковича: через адвокатів екс-президента Луценко опинився під слідством. В ГПУ це назвали маніпуляцією

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Справа Януковича: через адвокатів екс-президента Луценко опинився під слідством. В ГПУ це назвали маніпуляцією

pravda.com.ua

Генеральний прокурор Юрій Луценко фігурує у кримінальному провадженні щодо можливого втручання в діяльність судових органів України (частина 1 статті 376 КК). Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив Віталій Сердюк — адвокат компанії Aver Lex, яка захищає в суді президента-втікача Віктора Януковича. За його словами, Нацполіція почала розслідувати справу 24 квітня 2018 року.

«Ми вважаємо, що в результаті впливу ГПУ, зокрема Генерального прокурора Юрія Луценка, для розгляду справи про втрату Криму були призначені заздалегідь визначені судді Оболонського райсуду», — стверджує Сердюк.

Адвокат Януковича заявляє, що склад суду сформували «вручну», оскільки про призначення складу суддів на чолі з Владиславом Девʼятко ЗМІ дізналися за кілька днів до того, як ця справа надійшла до Оболонського районного суду, і до проведення процедури автоматичного розподілу суддів.

Прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган в коментарі «Бабелю» називає заяву Сердюка маніпуляцією, яку адвокати проводять перед новим судовим засіданням по справі про державну зраду Януковича.

«В нас суд йде до завершення… Я вперше про це чую. Зрозумійте, будь ласка, 12 числа — дебати, де вони мають виступати (насправді, мова йде про судове засідання 13 вересня), і потім вирок. Вирок ось-ось буде. Їх клієнт — Янукович, вони зроблять що завгодно», — зазначила Сарган і підкреслила, що на подальші засідання суду подібні заяви адвокатів Януковича не впливатимуть.

Суд розглядає справу про держзраду Віктора Януковича з кінця червня 2017 року. В серпні 2018 року Оболонський районний суд Києва перейшов до стадії дебатів. На останньому засіданні, яке відбулося 16 серпня, прокуратура попросила засудити Януковича до 15 років тюрми та стягнути з нього 98 561 гривню процесуальних витрат за судові експертизи.

Після цього суддя оголосив перерву майже на місяць — наступні засідання заплановані на 13, 14, 17 і 18 вересня. 29 серпня Януковича викликали на судові дебати. Однак він має право взяти в них участь у режимі відеоконференції.