«Голова» анексованого Криму подав до суду на РНБО. Просить зняти з нього санкції

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Самопроголошений «голова» анексованого Росією Криму Сергій Аксьонов подав позов до Окружного адміністративного суду Києва проти Ради національної безпеки і оборони (РНБО). Він вимагає скасувати запроваджені проти нього персональні санкції.

Про це повідомляється на сайті суду.

«Позивач просить суд визнати протиправним та скасувати рішення РНБО «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), в частині включення Сергія Аксьонова до переліку осіб, щодо яких застосовуються санкції», — вказано в повідомленні.

Третіми сторонами в справі виступають президент Петро Порошенко, Кабінет міністрів, Служба безпеки та Національний банк.

Наразі суд вирішує, чи відкривати адміністративне провадження у цій справі.

Сергій Аксьонов — колишній депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим (до місцевого парламенту пройшов на виборах у 2010 році). У 2014 році під час захоплення будівлі Верховної Ради Криму та анексії Росією півострова Аксьонова незаконно оголосили новим премʼєр-міністром «республіки». Генпрокуратура звинувачує його у злочині проти держави та у посяганні на територіальну цілісність України.

РНБО ввела санкції проти Сергія Аксьонова у червні 2018 року. Заходи включають блокування його активів, заборону на виведення капіталу з України, зупинення фінансових операцій, а також блокування провайдерами доступу до низки інтернет-ресурсів.

Аксьонов з 2014 року також внесений до санкційних списків США та ЄС щодо осіб, які загрожують миру, безпеці, стабільності, суверенітету та територіальній цілісності України.