Зустріч патріархів Варфоломія і Кирила: главі РПЦ розповіли про підготовку автокефалії для України. Він залишився незадоволеним

Дата:
Зустріч патріархів Варфоломія і Кирила: главі РПЦ розповіли про підготовку автокефалії для України. Він залишився незадоволеним

patriarchia.ru

У Стамбулі завершилася зустріч Константинопольського патріарха Варфоломія з главою РПЦ Кирилом. Про це повідомляється у Facebook Вселенського патріархату.

Перед переговорами повідомлялося, що патріархи будуть обговорювати «двосторонні питання, які представляють інтерес», не розкриваючи подробиць. За неофіційною інформацією, однією з центральних тем мала стати автокефалія Української православної церкви.

Виступаючи перед камерами, Варфоломій заявив про важливість діалогу між представниками духовенства. «Ми віримо в силу діалогу. У той час, коли політичні керівники використовують діалог для вирішення проблем своїх країн, ми, релігійні діячі, повинні використовувати релігійний шлях діалогу для вирішення питань. Тим більше що діалог — це шлях, вказаний самим Богом», — сказав він.

Розмова патріархів тривала дві з половиною години. Вони говорили тет-а-тет у присутності перекладачів.

«Після завершення переговорів перед журналиствами виступив митрополит Галльський Еммануїл, відповідальний за процес надання Україні Томосу. Він заявив, що питання ситуації в Україні було на зустрічі головним», — повідомив в Facebook оглядач телеканалу «Настоящее время» Сакен Аймурзаєв.

«Константинопольська Церква сильна, і у неї є можливості по всьому світу. Вселенський патріархат, з його довгим життям і досвідом — перша церква в православній родині, він відіграє особливу роль. Тому рішення іноді виходять звідси. Головне питання, яке Ви знаєте, що там розкол, що триває більше 25 років. Вселенський патріархат прийняв рішення використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання з надання автокефалії Українській православній Церкві. Рішення було прийнято в квітні. І ми імплементуємо це рішення. Про це було повідомлено патріарху Кирилу під час його візиту. Візит пройшов в братській атмосфері», — заявив митрополит.

При цьому Московський патріарх Кирило дуже коротко прокоментував підсумки своєї зустрічі з Константинопольським патріархом Варфоломієм. «Все добре», — сказав Кирило при виході з будівлі патріархії в Стамбулі.

Стриману реакцію патріарха Кирила відзначив керівник інформаційного відділу Київської патріархії, єпископ Євстратій (Зоря). Він назвав переговори «провальними» для УПЦ МП.

«Московський патріарх пропонував провести міжнародну конференцію з питання української автокефалії, де сторони виклали б свої аргументи та історичні документи. Знайомі з «внутрішньою кухнею» МП спостерігачі очікують, що провальні за підсумками переговори в Стамбулі можуть призвести до кадрових рішень — патріарх спробує перекласти свою відповідальність на тих, хто безпосередньо займався «українським питанням» протягом попередніх років», — написав єпископ Євстратій в Facebook.

Навесні президент Петро Порошенко, Верховна Рада, УПЦ (КП), УАПЦ та частина єпископів УПЦ (МП) звернулися до Варфоломія з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Після цього від кожної великої зустрічі представників Константинопольського патріархату і міжнародних зустрічей представників православних церков в Україні чекають новин про Томос і про автокефалію.

Томос — це церковний документ, який повинен засвідчити, що православна церква в Україні є незалежною від інших церков і має рівні з ними права. Зараз українські церкви або залежні від інших, як УПЦ (МП) від РПЦ, або не визнані іншими, як УАПЦ і УПЦ (КП).

Константинопольський патріархат прийняв українське звернення до розгляду.