УПЦ спростувала фейк про автокефалію української церкви

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
УПЦ спростувала фейк про автокефалію української церкви

church.ua

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що Вселенський патріархат не підтверджував надання автокефалії УПЦ КП.

У заяві УПЦ МП кажуть, що низка ЗМІ опублікувала фейк за підсумками вчорашньої зустрічі патріарха Кирила та патріарха Варфоломія в Стамбулі. Нібито митрополит Галльський Еммануїл (Адамакіс) заявив про прийняте рішення надати автокефалію Українській православній церкві за підсумками зустрічі.

Синод каже, що це не так. Але Вселенський патріархат буде розглядати всі способи, завдяки яким автокефалія УПЦ стане можлива.

«... Як ви знаєте, в Україні вже більше 25 років триває розкол, і Вселенський патріархат прийняв рішення розглянути всі способи, в які може бути проголошена автокефалія Української православної церкви. Саме це рішення було прийнято в квітні, і ми імплементуємо це рішення, і про це Вселенський патріархат також повідомив патріарху Кирилу під час його візиту ...».

Московський патріарх Кирило дуже коротко прокоментував підсумки своєї зустрічі з Варфоломієм. «Все добре», — сказав Кирило при виході з будівлі патріархії в Стамбулі.

Стриману реакцію патріарха Кирила відзначив керівник інформаційного відділу Київської патріархії, єпископ Євстратій (Зоря). Він назвав переговори «провальними» для УПЦ МП.

Ще 22 квітня 2018 року на сайті Константинопольського патріархату зʼявилося повідомлення, що до Синоду звернулися влада й громадяни України з проханням надати автокефалію церкві країни.