Україна продала армії США трьохкоординатну радіолокаційну станцію. Українська фірма намагалася зірвати угоду

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Україна продала армії США трьохкоординатну радіолокаційну станцію. Українська фірма намагалася зірвати угоду

defence-blog.com

Україна почала постачати до США трьохкоординатні радіолокаційні станції протиповітряної оборони (3D-РЛС) власного виробництва, повідомляє Defence Blog.

Згідно сайту ImportGenius, який відстежує імпорт і експорт в судноплавних доках, підрозділи армії США в Орландо отримали з України першу 3D-РЛС моделі 36Д6М1-1. Її збираються використовувати для аналізу технологій і оперативних навчань.

«Науково-виробничий комплекс «Іскра» підписав угоду на постачання станцій 36Д6М1-1 36Д6М1-2 до США ще в 2016 році. Проте в 2017 році «Компанія інноваційних технологій» («КІТ») спробувала заблокувати ці поставки, стверджуючи, що «Іскра» використовувала її технології при виробництві цих РЛС, але не платила роялті. Тому вона подала проти«Іскри» два позови: про розірвання контракту з США через контрафактність продукції та про захист авторських прав.

Проте суд ці позови відхилив. Більш того, «КІТ» запідозрили у звʼязках з Росією, а її колишнє керівництво — у створенні підставної організації для виведення грошей. Угоду між «Іскрою» і «КІТ» суд розірвав через невідповідність вимогам «Укроборонпрому».

Станція 36Д6М1-1 дозволяє виявляти низьколетючі повітряні цілі, а також використовується, щоб управляти рухом військової та цивільної авіації.