«Громадське»: Єпископи Вселенського патріархату підтвердили, що він може сам надати автокефалію УПЦ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Громадське»: Єпископи Вселенського патріархату підтвердили, що він може сам надати автокефалію УПЦ

Facebook / Ecumenical Patriarchate

Єпископи Константинопольської православної церкви на Архієрейському соборі підтвердили, що КПЦ має право самостійно приймати рішення про те, щоб надати автокефалію іншій церкви, повідомляє «Громадське».

Єпископи обговорювали питання, чи може КПЦ надавати автономію, не погодивши це рішення з іншими церквами, і вирішили, що «Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень».

Така позиція єпископів свідчить, що Вселенський патріарх може сам прийняти рішення про автокефалію УПЦ. Це питання — одна з головних тем Архієрейського собору.

Напередодні Собору, 31 серпня, Вселенський патріарх Варфоломій зустрівся з патріархом Кирилом. Вони також обговорювали Томос про автокефалію УПЦ. Після цієї зустрічі ЗМІ, з посиланням на митрополита Галльського Еммануїла, повідомили, що Варфоломій сказав Кирилу, «що рішення про проголошення Української автокефальної церкви прийнято».

Проте пізніше Українська православна церква Московського патріархату заявила, що слова Еммануїла переклали невірно, а насправді він сказав, що «Вселенський патріархат прийняв рішення розглянути всі способи, якими може бути проголошена автокефалія Української православної церкви».