Порошенко: Вселенський патріархат надаватиме автокефалію без погодження з Кремлем

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Порошенко: Вселенський патріархат надаватиме автокефалію без погодження з Кремлем

Wikipedia

Президент Петро Порошенко впевнений, що Українська православна церква отримає автокефалію. Він розраховує, що Вселенський патріархат Константинополя насамперед надасть томос Україні.

«Судячи, до речі, з учорашнього рішення Вселенського патріархату, і Господь з нами, бо вчора було прийнято рішення про право Вселенського патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам, і в першу чергу Україні, право на створення Помісної соборної православної української церкви», — заявив Порошенко сьогодні під час урочистих заходів з нагоди початку нового навчального року, повідомляє прес-служба президента.

Він нагадав, що процес розпочатий три роки тому й набув публічності в квітні, після звернення до Вселенського патріарха. Президент також зауважив, що незалежна православна церква є одним із найважливіших елементів суверенної держави.

Другого вересня в Стамбулі розпочався собор Константинопольської церкви, де церковні ієрархи розглядають питання про автокефалію для України. Напередодні Вселенський патріархат прийняв рішення про те, що має право одноосібно надавати томос про автокефалію без будь-яких погоджень з іншими церквами.

Перед цим Сербська церква попросила Вселенського патріарха Варфоломія не надавати томос про автокефалію Україні. Сербський патріарх розцінює таку можливість як ризикований і навіть катастрофічний крок, що може призвести до розколу в православʼї. Крім того, церковний рух в Україні він порівнює з процесами в Македонії та Чорногорії, які намагаються відійти від Сербської православної церкви.