У вересні стартує сесія Верховної Ради. Які головні плани на осінь?

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У вересні стартує сесія Верховної Ради. Які головні плани на осінь?

wikipedia.org

Завтра, 4 вересня, стартує девʼята сесія Верховної Ради. Про плани парламенту на цю осінь розповів спікер ВРУ Андрій Парубій під час сьогоднішньої Погоджувальної ради. «Бабель» зібрав з його виступу основні тези, які стосуються роботи законодавчого органу країни.

Верховна Рада розгляне сім основних блоків питань

1. Безпека, у тому числі інформаційна.

«Звичайно, найважливішим для нас залишається питання безпеки. Наприкінці попередньої сесії прийняли Закон про національну безпеку, який передбачає імплементацію і прийняття ряду законів, серед них: про Службу безпеки, про розвідувальні ограни, про державне оборонне замовлення і про окремий парламентський комітет, який би здійснював парламентський контроль над сектором безпеки та розвідувальними органами», — зазначив Парубій.

2. Бюджет на 2019 рік.

«Я мав розмову з прем’єром, щоб бюджет був поданий вчасно, аби ми могли пройти обговорення бюджету в парламенті до його прийняття», — сказав Парубій.

3. Виборчий кодекс і оновлення ЦВК.

«Ми фактично розпочинаємо виборчий рік. Важливо, щоб ми завершили формування Центральної виборчої комісії (ЦВК). І нагадую про Виборчий кодекс. Це може зайняти не один, а два пленарних тижні. Але ми повинні цієї осені пройти і розглянути Виборчий кодекс», — додав спікер ВРУ.

4. Закон про мову.

«Після того, як Конституційний суд скасував так званий закон Колесніченка—Ківалова, є законодавчий вакуум, який ми повинні заповнити. Є пʼять зареєстрованих законопроектів, більшість з них комітет вже розглянув. Я закликав, щоб фракції провели обговорення і ми змогли вийти на один узгоджений законопроект», — зазначив голова парламенту.

5. Блок законів для євроінтеграції.

«У ньому більше 50 законопроектів, з них 21 вже фактично готовий до розгляду», — зауважив Парубій.

6. Блок економічних законів.

«Ви пригадуєте, ми теж складали план на попередню сесію, і на цій сесії ми повинні те ж саме зробити в дуже чіткій координації між нашими комітетами і урядом», — сказав він.

7. Скасування депутатської недоторканності, яка передбачає внесення змін до Конституції.

«Нагадаю, що Конституційний суд надав своє рішення по двох законопроектах про недоторканність, і ми повинні ці два законопроекти розглянути і прийняти по них рішення», — сказав спікер ВРУ.