Заборона оренди військових баз та інтеграція в НАТО. Порошенко зареєстрував в Раді зміни до Конституції

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Заборона оренди військових баз та інтеграція в НАТО. Порошенко зареєстрував в Раді зміни до Конституції

Wikipedia

Президент Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект №9037 про зміни до Конституції. Правки стосуються прагнення України до інтеграції в НАТО та Євросоюз, а також оренди Росією військових баз в анексованому Криму.

Йдеться про зміни до 102 статті Конституції. «Президент України є главою держави і виступає від її імені. Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина», — зазначено в основному законі країни.

У цю статтю Порошенко хоче додати другу частину, в якій буде зазначено, що обовʼязок президента — привести Україну до НАТО і ЄС. Також, за даними джерела, плануються зміни до перехідних положень Конституції. Зокрема, Порошенко пропонує виключити 14 пункт про перебування іноземних військових формувань на території України на умовах оренди. Йдеться про оренду бази Чорноморського флоту Російською Федерацією в Криму.

«Зараз і для президента, і для спікерів від БПП пишуть тези вечірнього виступу», — додало джерело.

Про зустріч Порошенка з керівникам парламентських фракцій та груп повідомляє і прес-секретар президента Святослав Цеголко. Він зазначив, що вона відбудеться сьогодні ввечері на Банковій.

Парламентський представник президента Ірина Луценко на засіданні Погоджувальної ради ВР уточнила, що поправки планується внести також до статей 85 та 116 Конституції.

Зазначимо, що 4 вересня стартує девʼята сесія Верховної Ради. Спікер парламенту Андрій Парубій виділив сім основних блоків питань, які ВР має розглянути цієї осені.