Гроші з кас київського метро арештували на користь «Укррослізингу». Борг складає майже два мільярди гривень

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Гроші з кас київського метро арештували на користь «Укррослізингу». Борг складає майже два мільярди гривень

facebook.com

Департамент державної виконавчої служби Мін’юсту арештував кошти комунального підприємства «Київський метрополітен», включно із тими, що надходять до його кас, пишуть «Наші гроші».

За що розраховується метрополітен?

За борг перед компанією «Укррослізінг». В липні 2009 року метрополітен і «Укррослізінг» домовились про поставку 100 нових вагонів за 1,4 мільярда гривень. Компанія вагони поставила в 2010—2013 роках , але «Київський метрополітен» з нею повністю не розрахувався. В 2016 році на метрополітен подали до суду, при цьому сума позовних вимог, з урахуванням боргу і штрафів, виявилася навіть більшою суми договору — понад 1,9 мільярда гривень.

31 січня 2017 року Київський апеляційний господарський суд виніс остаточне рішення по цій справі — зобовʼязав «Київський метрополітен» виплатити борг. З весни 2017 року метрополітен почав розраховуватися з «Укррослізінгом», але до осені того року виплатив лише 140 мільйонів гривень.

Наприкінці серпня 2017 року сам «Укррослізинг» попросив припинити стягувати гроші з метрополітену, але з 2 лютого 2018 року стягнення відновилися.

Як давно забирають гроші з кас?

З 7 червня. В цей день виконавча служба винесла постанову про арешт коштів боржника. «Київський метрополітен» оскаржив арешт власних коштів у касах, але суд визнав дії держвиконавця правомірними. Всі гроші з кас метрополітену повинні зараховуватися на рахунки Мінʼюсту, поки підприємство не виплатить залишок боргу — 1,83 мільярда гривень.

Метро не зупиниться?

Ні. Оскільки «Київський метрополітен» — комунальне підприємство, то воно фінансується з бюджету міста. Тобто видатки на зарплати і функціонування метрополітену оплачує влада Києва. Але до виплати боргу метро не зможе направляти зароблені гроші на розвиток.