Нові подробиці місії SpaceX на Марс: астронавти житимуть в космічних кораблях і шукатимуть лід для палива

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Нові подробиці місії SpaceX на Марс: астронавти житимуть в космічних кораблях і шукатимуть лід для палива

Wikimedia Commons

Головний інженер марсіанського проекту SpaceX Пол Вустер розповів про те, як на Марс будуть висаджуватися перші люди і чим вони займатимуться, пише Business Insider Nordic.

Спершу на Марс направлять два вантажних корабля без людей. Вони повинні будуть підтвердити, що в районі висадки є водні ресурси, визначити, чи немає небезпеки для приземлення, і створити посадочні майданчики для наступних кораблів. За ними відправлять ще чотири кораблі: два з екіпажем і два з вантажем. Їх метою стане будівництво форпостів, збір ресурсів та розширення бази для подальшої діяльності. Першою метою космонавтів стануть пошуки і видобуток льоду, з якого потім можна буде отримати паливо — метан — в реакції з вуглекислим газом і воднем.

Кожен корабель нестиме «щонайменше» 100 тонн вантажу. Таким чином компанія планує забезпечити тривале перебування людей на Марсі. Жити перші поселенці, швидше за все, будуть на космічних кораблях. Це дозволить якийсь час не думати про будівництво житла на планеті. «Ми дуже зосереджені на тому, щоб якомога швидше дістатися до Марса і налагодити стійку присутність на його поверхні», — зазначив Вустер.

SpaceX обрала чотири можливих району посадки для своїх кораблів: рівнина Утопія, рівнина Аркадія, область Дэутеронілус Мэнсе і гори Флегра. У цих місцях може бути досить холодна погода, щоб під поверхнею був лід, і досить сонячно, щоб заряджати сонячні батареї.

Запуск місії SpaceX на Марс запланований на 2022 рік. Для цього буде використовуватися надважка багаторазова ракета-носій BFR, робота над якою ще не закінчена. Перша команда будівельників, за планами Ілона Маска, добереться до Червоної планети через два роки.