«РБК»: Росія продовжує видобувати газ в Криму, незважаючи на суди з Україною

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«РБК»: Росія продовжує видобувати газ в Криму, незважаючи на суди з Україною

pravda.com.ua

Росія не припинила видобуток газу в кримському шельфі, незважаючи на судову тяжбу з Україною, пише «РБК».

Про що мова?

Після анексії Криму російська влада захопила і підприємство, яке займалося видобутком газу і нафти — «Чорноморнафтогаз». Україна подала два позови в суд Гааги. Перший — в 2016 році, в рамках конвенції ООН по морському праву від 1982 року. Українська сторона звинуватила Росію в порушенні своїх прав на ресурси в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, вимагаючи відновити права і змусити Росію відшкодувати збитки.

У тому ж році «Нафтогаз» і шість його дочірніх компаній подали другий позов. Вони вимагають відшкодувати збитки за майно, яке захопила Росія, в тому числі бурові вишки, газопроводи, 90 нафтових і газових свердловин. Сума позову склала 8 мільярдів доларів. Рішення по обох спорах очікуються не раніше 2019—2020 років.

У звʼязку з позовами, за даними російських ЗМІ, МЗС РФ рекомендував зупинити видобуток на спірних родовищах.

Що зараз?

За даними видання, влада Росії передумала зупиняти видобуток, хоча раніше це планувалося зробити 1 липня. Так, міністерство енергетики окупованого Криму скасувало наказ керівництва «Чорноморнафтогазу» про припинення видобутку. Влада півострова нібито не може підрахувати баланс видобутку та споживання газу в Криму. «Тому неясно, скільки грошей знадобиться «Чорноморнафтогазу» з федерального бюджету (для субсидування тарифів для кримських споживачів у разі придбання більш дорогого газу з материка)», — пише видання.

Аналітики розповіли «РБК», що в липні видобуток конденсату знизився порівняно з червнем на 5,4% — до 2,4 мільйона тонн, тобто не більше, ніж він знижувався в останні півроку. У 2017 році видобуток на Одеському родовищі становив близько 900 мільйонів кубометрів газу на рік, що складає половину видобутку «Чорноморнафтогазу» (близько 1,7 мільярда кубометрів).

Одеське родовище на карті.

depo.ua

Що буде?

Росія розглядає Одеське родовище як зону своїх виключних інтересів, незважаючи на те, що воно розташоване ближче до території України. «Якщо виходити з того, що Росія претендує на виняткову економічну зону в межах 200 морських миль (370 км) від берегів Криму, то російська та українська економічні зони будуть накладатися одна на одну, і в цьому випадку суди або держави, що домовляються, часто відштовхуються від критерію серединної лінії (лінія, проведена таким чином, що кожна її точка рівновіддалена від найближчих точок протилежних берегів)», — пише «РБК».

В кінцевому підсумку спірні зони можуть розмежувати по такій лінії, і Одеське родовище, яке знаходиться за нею, залишиться в українській економічній зоні.

Джерела «РБК», наближені до уряду РФ, стверджують, що в результаті видобуток газу на Одеському родовищі буде припинений. Цьому може посприяти виявлення великих запасів газу в районі Голіцинського родовища в Криму.

Ситуація навколо морських економічних зон України і Росії ускладнилася після анексії Криму в 2014 році. Російська влада вважає води навколо Криму зоною виключно власних інтересів і регулярно затримує там українські судна. Особливо стосунки загострилися після будівництва Керченського мосту. Це ускладнює судноплавство в Азовському морі, а українські порти, за словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, зазнають величезних втрат.