Вночі: голову Держгеонадр зловили на хабарі, у Британії поліція підірвала авто, скандал на фестивалі в США через екс-радника Трампа

Автор:
Олена Мельник
Дата:

В. о. голови Держгеонадр затримали на хабарі

facebook.com

Виконувача обов’язків голови Державної служби геології та надр України спіймали на хабарі, коли він одержав 3 тисячі доларів за сприяння в оформленні документів на видобуток торфу. Згідно українського законодавства, йому загрожує до 10 років ув’язнення з забороною протягом трьох років обіймати певні посади. За словами генпрокурора Юрія Луценка, за цим дрібним хабарем — насправді глобальна проблема тіньових оборудок Держгеології, адже «з 2014 року лише 43 з 722 ліцензій були видані на аукціонах, всі решта — в ході чиновницьких ігор».

Ім’я затриманого чиновника в ГПУ офіційно не називають, проте з 25 травня 2017 року тимчасово виконуючим обов’язки голови Держгеонадр є Олег Кирилюк.

Парубій хоче ввести електронні картки для депутатів у наступному року

wikipedia.org

Голова парламенту Андрій Парубій заявив, що з наступного року введе для депутатів електронні картки — єдині і для голосування, і для входу в Верховну Раду. Це передбачає загальна ІТ-стратегія ВРУ, яка розробляється спільно з Європейським парламентом. Вона, зокрема, унеможливить неперсональне голосування. Крім того, Парубій відзначив, що до Нового року хоче створити в Раді освітній центр за зразком європейських парламентів.

МЗС: Щороку близько 1 млн українців їдуть з країни

wikimedia.org

Глава МЗС Павло Клімкін заявив, що кожного року з України за кордон виїжджають близько 1 мільйона громадян. Він назвав таку ситуацію «катастрофічною» та зазначив, що ця негативна тенденція збережеться найближчим часом. Міністр також зазначив, що на сьогодні лише в Польщі проживає близько 1,4 мільйона українців. Здебільшого громадяни їдуть за кордон працювати і залишаються в країнах ближнього зарубіжжя, але велика частина в пошуках кращого життя їдуть ще далі — в Європу і Америку.

Через екс-радника Трампа зірки відмовились виступати на фестивалі у США

EPA/UPG

Американські зірки, серед яких і актор Джим Керрі, відмовилися приходити на фестиваль журналу The New Yorker через те, що в програму включений Стівен Беннон — колишній радник президента США Дональда Трампа. Інтерв’ю з ним проведе редактор видання Девід Ремнік. Таке рішення обурило читачів видання та деяких знаменитостей, які мали брати участь у події. Керрі, зокрема, заявив, що «ніколи» не опиниться на одному заході з колишнім радником Трампа. Також про відмову від участі в The New Yorker Festival вже оголосили музикант Джек Антонофф, комік Джон Малейні та продюсер Джадд Апатоу.

Після протестів орагнізатори вирішили прибрати Беннона з програми фестивалю.

В Лондоні поліція підірвала авто біля будівлі BBC

bbc.com

Поліція Великобританії підірвала помаранчевий мінівен, припаркований біля будівлі телерадіомовної корпорації ВВС в Лондоні. Співробітників компанії попросили протягом декількох годин не виходити з будинку і не наближатися до вікон. Підрив автомобіля здійснив самохідний робот, призначений для пошуку і знешкодження вибухових пристроїв. Усередині фургона правоохоронці виявили мотоцикл і кілька коробок.

Вчені визначили зброю, яку використовували для «звукових атак» на посольства США

wikipedia.org

Вчені заявляють, що для «звукових атак» на посольства США на Кубі і в Китаї восени минулого року могла використовуватися мікрохвильова зброя часів Холодної війни. Відзначається, що ці мікрохвильові сигнали могли призвести до пошкоджень мозку у 33 американських чиновників, які працювали в дипустановах, а також у членів їх сімей.