Імʼя Маккейна: на честь покійного сенатора можуть назвати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі, а в Києві — вулицю

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Імʼя Маккейна: на честь покійного сенатора можуть назвати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі, а в Києві — вулицю

wikimedia.org

НАТО може назвати нову штаб-квартиру в Брюсселі іменем покійного американського сенатора Джона Маккейна. Про це повідомляє Euronews.

Троє колишніх генеральних секретарів альянсу — Андерс Фог Расмуссен, Лорд Робертсон і Хавʼєр Солана — закликали таким чином увічнити памʼять політика.

Зазначено, що генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг після смерті Маккейна назвав його «солдатом і атлантистом, твердим прихильником НАТО, якого запамʼятають в Європі та Північній Америці за мужність і характер».

Колишній президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес вважає, що «штаб-квартиру доречно назвати на честь людини, яка найбільше зробила для НАТО з часу падіння Берлінської стіни».

У новій штаб-квартирі Альянсу в Бельгії працює до 4 тисяч осіб — як військовослужбовців, так і цивільних. Її побудовано з запасом — на випадок подальшого розширення Альянсу, прихильником чого був Маккейн.

Увічнити памʼять американського сенатора, якого називають «другом України» за його політичні погляди, хоче також президент Петро Порошенко. Зокрема, він пропонує перейменувати вулицю Івана Кудрі в Києві на честь Маккейна. Відповідне звернення глави держави має розглянути Міська рада столиці.

Сенатор США від штату Аризона Джон Маккейн помер 25 серпня після тривалої боротьби з раком мозку. Його поховали 2 вересня на кладовищі на території Військово-морської академії США в Аннаполісі (штат Меріленд) поруч з однокласником і другом — адміралом Чаком Ларсоном, колишнім командувачем Тихоокеанського флоту США.

Маккейн був жорстким опонентом політики президента РФ Володимира Путіна й виступав за санкції проти Росії. Останнім часом Джон Маккейн критикував американського президента Дональда Трампа.