В Україні запустили єдиний реєстр медоглядів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
В Україні запустили єдиний реєстр медоглядів

Міністерство охорони здоровʼя оголосило про запуск єдиного реєстру медичних оглядів, повідомляє прес-служба відомства.

Повністю назва системи звучить як «Єдина державна база даних медичних оглядів певних категорій осіб у системі охорони здоровʼя». У ній будуть зберігатися дані про професійні медогляди українців.

МОЗ вважає, що такий реєстр унеможливить підробку медичних довідок і санітарних книжок. Крім того, ця система дозволить роботодавцю перевіряти легітимність медогляду у претендента на роботу.

Професійний медогляд є обовʼязковим для водіїв, власників зброї і «декретованих осіб» — вихователів, вчителів, викладачів, студентів, працівників закладів громадського харчування, торгівлі.

Українці проходитимуть медогляди тільки в закладах охорони здоровʼя, а дані перевірок будуть автоматично відображатися в електронній системі. Довідку-дублікат про пройдений медогляд, як повідомляє МОЗ, кожен українець зможе отримати безкоштовно.

Міністерство планує з часом інтегрувати цю базу в систему «Електронне здоровʼя» (eHealth).

Тестування реєстру та підключення до нього установ охорони здоровʼя почали наприкінці червня. До кінця року відомство планує залучити близько 3 тисяч установ і поступово замінити паперові бланки медоглядів електронними.

Система «Електронне здоровʼя» є частиною медичної реформи і створена для того, щоб українці могли укладати декларації з лікарями. Це повинно дозволити реалізувати принцип «гроші ходять за пацієнтом», коли держава буде платити лікареві за кожного пацієнта. Самі лікарі будуть реєструвати ці декларації в системі eHealth.

В майбутньому система eHealth повинна дати можливість пацієнтам швидко отримувати медичну інформацію, а лікарям — правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоровʼя пацієнта. Завдяки системі лікарі зможуть виписувати електронні рецепти, які не можна буде ані загубити, ані підробити.

Законопроект про медичну реформу Верховна Рада прийняла у жовтні 2017 року. В його рамках створена Національна служба охорони здоровʼя, яка буде відповідати за розподіл фінансування у сфері охорони здоровʼя.