Японська пара прожила у шлюбі 80 років. Секрет такого «довголіття» — терпіння дружини

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Японська пара прожила у шлюбі 80 років. Секрет такого «довголіття» — терпіння дружини

reuters.com

Японець Масао Мацумото, 108 років, і його 100-річна дружина Міяко, які одружені з жовтня 1937 року, занесені в Книгу рекордів Гіннеса як найстаріша подружня пара в світі за сукупним віком 208 років, повідомляє Reuters.

«Я так рада. Насправді, завдяки моєму терпінню», — говорить Міяко зі сміхом, позуючи з Масао, іншими членами сімʼї та сертифікатом в будинку престарілих, де пара проживає. «Я дуже вдячна, до сліз», — додає японка.

Мацумото так і не вдалося зіграти весілля, оскільки Японія вступила у Другу світову війну, а Масао відправили воювати за кордон. Однак це не завадило парі створити велику сімʼю: у них пʼять дочок віком від 66 до 77 років, 13 онуків, а в серпні народився 25-й правнук.

«Вони увійшли в останню главу свого життя. Це честь (для них) отримати таку нагороду. Я хотіла б, щоб вони продовжували жити мирним життям», — сказала донька Хіромі.

reuters.com

Японія славиться кількістю довгожителів. За даними Міністерства охорони здоровʼя країни, японці займають друге місце за середньою тривалістю життя (84 роки) після мешканців Гонконгу.

Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, попередній рекорд найстарішої чоловічої подружньої пари, як і раніше, належить норвежцям Карлу і Гурдрену Дольвенам, із сукупнім віком 210 років (Гурдрен помер в 2004 році).