В Криму суд заарештував історика Марлена Мустафаєва. Його звинувачують у пропаганді екстремізму в Facebook

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
В Криму суд заарештував історика Марлена Мустафаєва. Його звинувачують у пропаганді екстремізму в Facebook

Facebook / crimeansolidarity

Київський районний суд Росії в анексованому Сімферополі заарештував на 12 діб кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва, передають «Крим.Реалії».

Мустафаєва звинуватили в адміністративному порушенні — пропагуванні символіки екстремістських організацій. За версією слідства, в серпні 2014 року він опублікував на своїй сторінці в Facebook пост з символікою організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії.

За словами захисту активіста, експертизу публікації Мустафаєва проводив «фахівець з неналежною кваліфікацією» — історик за освітою. Адвокат Назім Шейхмамбетов заявив клопотання про те, щоб запис проаналізували релігієзнавці, але суд відмовився його задовольнити.

5 вересня в цьому ж суді відбудеться засідання, на якому Слідчий комітет Росії буде допитувати Мустафаєва вже в рамках кримінальної справи — про розпалювання ненависті або ворожнечі.

Кіровський районний суд Росії у Криму продовжує розглядати клопотання про адміністративний арешт Зареми, Ріани і Зекія Куламетовых, яких теж звинувачують у пропаганді символіки екстремістських організацій через публікації в соцмережах.

Вранці будинки Мустафаєва та сімʼї Куламетовых обшукали, а самих активістів забрали силовики. У першого шукали зброю, що шукали у сімʼї Куламетовых — невідомо.