Ескалація в Сирії: Росія завдала ударів по Ідлібу, всупереч закликам США. Туреччина стягує війська до кордону

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Ескалація в Сирії: Росія завдала ударів по Ідлібу, всупереч закликам США. Туреччина стягує війська до кордону

Anadolu

Агентство новин Anadolu повідомило про першу за 22 дні повітряну операцію російських Військово-космічних сил в сирійській провінції Ідліб.

Винищувачі завдали ударів по заходу Ідліба і півночі провінції Хама.

Авіаця також бомбить райони Джисір аш-Сугур, Бісенкул, Гані, Іннеб, Сирманія на заході Ідліба і район Зейзун на півночі Хами.

Всього, за даними агентства, нанесено понад 20 ударів. За попередніми даними загинули 9 людей, в тому числі пʼятеро дітей. Ще біля двадцяти людей отримали поранення.

Перед цим президент США Дональд Трамп закликав владу Сирії, Росії та Ірану утриматися від наступу в Ідлібі. На його думку, це може спричинити загибель сотен тисяч людей.

При цьому, Anadolu повідомило, що Туреччина перекинула на кордон з Сирією танки M60T. Пізніше ці танки переправили в північну Сирію, де діють підрозділи турецької армії.

Уже ввечері сирійське агентство SANA розповсюдило інформацію про те, що Ізраїль завдав ракетних ударів по сирійській провінції Тартус. Сирійські ППО нібито збили кілька ракет, запущених ізраїльськими літаками, і змусили авіацію Ізраїлю покинути повітряний простір країни

Провінція Ідліб вважається останнім оплотом сил збройної сирійської опозиції. В її північній частині в 2017 році була сформована зона деескалації, куди змогли перейти бойовики з сімʼями, які відмовилися скласти зброю.

Сама провінція була зайнята повстанцями в 2012 році, незабаром після початку громадянської війни.

Громадянське протистояння в Сирії розпочалося в березні 2011 року. Тоді акції протесту переросли у збройний конфлікт після того, як урядові сили Башара Асада відкрили вогонь по демонстрантах.

За даними ООН, в ході громадянської війни в Сирії загинуло понад 400 тисяч осіб. Близько 10 мільйонів були змушені залишити свої будинки, біженцями стали понад 4,8 мільйона сирійців.