Витік повітря на космічному кораблі «Союз»: що сталося і до чого тут клей?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Витік повітря на космічному кораблі «Союз»: що сталося і до чого тут клей?

aboutspacejornal.net

В ніч на 30 серпня на російському кораблі «Союз МС-09», який перебуває на Міжнародній космічній станції, стався витік повітря, повідомив ТАСС.

Що сталося?

Спочатку вважалося, що витік стався через те, що в бортовий відсік корабля потрапив мікрометеорит. Проте пізніше голова Російського космічного агентства Дмитро Рогозін заявив, що пошкодження зробили зсередини.

Діру діаметром2 мм виявили в побутовому відсіку корабля. Як зʼясувалося пізніше, її зробили ще на Землі. Щоб отвір не вдалося виявити, його всього-на-всього залили клеєм.

Пізніше, вже перебуваючи в космосі, екіпаж виявив витік повітря і падіння тиску на станції і поставив тимчасову марлеву латку з епоксидною смолою.

Хто це зробив?

За даними російського видання «Газета.ру», яке посилається на близьке до розслідування джерело, це зробив один із співробітників заводу, де збирали корабель. Причини такого вчинку зʼясовуються.

«Оскільки кришка люка під час виконання робіт була затінена тканиною «Богатир», оператор, простий роботяга, який щось прилаштовував, просвердлив не туди. Потім дірку залили всякими клеями. А при перевірці на герметичність показники були нормальні», — розповіло джерело видання.

Пізніше Рогозін додав, що дірку могли просвердлити і в космосі. А депутат Державної Думи, космонавт Максим Сураєв пояснив, що отвір міг просвердлити психічно нестійкий член екіпажу, який «захотів повернутися додому».

«Всі ми живі люди, всі можуть захотіти додому, але цей спосіб — зовсім негідний. Якщо це зробив космонавт, а цього виключати не можна, то це зовсім погано», — сказав Сураєв.

Що тепер?

На борту корабля знаходяться 6 космонавтів. Керівництво Роскосмосу вже заявило, що корабель можна використовувати для посадки космонавтів. Виконавчий директор агентства Сергій Крикальов пояснив, що космонавти при спуску будуть знаходиться в іншому, герметичному модулі корабля.

«Союз МС-09» можна було використовувати навіть з незакритою діркою. Навіть якщо б там був якийсь витік, це не перешкоджало б можливості використовувати корабель для повернення екіпажу», — сказав Крикальов.

Примітно, що побутовий відсік «Союзу МС-09» за циклограмою польоту відокремлюється від пускової капсули під час входження корабля в щільні шари атмосфери. Тому, швидше за все, вивчити отвір навряд чи вдасться.