Влада Великобританії назвала двох підозрюваних в отруєнні Скрипалів. Це росіяни

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Влада Великобританії назвали імена двох чоловіків, яких підозрюють в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, пише Reuters.

У злочині підозрюють громадян Росії Олександра Петрова та Руслана Боширова. Великобританія видала європейський ордер на арешт — тепер їх можуть заарештувати в будь-якій країні Європейського Союзу.

Премʼєр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що підозрювані в отруєнні - співробітники Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил Росії.

«Ми не будемо звертатися до Росії за видачею цих осіб, оскільки російська Конституція не дозволяє видавати своїх громадян», — сказала глава юридичної служби Королівської прокурорської служби Сью Хеммінг.

Як повідомляє The Telegraph, Петров і Боширов прибули до Великобританії 2 березня, а 4 березня — незабаром після того, як були отруєні Скрипали — покинули країну. В Лондоні вони зупинялися в готелі City Stay Hotel, де були виявлені сліди отруйної речовини «Новачок». У Солсбері безпосередньо перед замахом на Скрипалів їх зняли камери спостереження.

Чоловікам близько 40 років. Вони вʼїхали в Британію за справжніми російським паспортами, але правоохоронні органи вважають, що Олександр Петров і Руслан Боширов — не їхні справжні імена.

Разом з тим, спікер Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що «імена підозрюваних Росії нічого не говорять», передає ТАСС.

Скрипалів отруїли у березні. Влада Великобританії заявила, що це зробили російські спецслужби за допомогою нервово-паралітичного речовини «Новачок». Росія спростувала звинувачення, однак цей інцидент значно погіршив російсько-британські відносини. Уряд Великобританії навіть заявило, що введе санкції проти РФ, якщо її причетність до цього отруєння буде доведена.

Наприкінці червня у місті Еймсбері, поруч із Солсбері, двох людей знайшли у важкому стані. Спочатку назвали причиною отруєння наркотиками, але пізніше в Лондоні заявили, що вони піддалися дії тієї ж речовини, що і Скрипали.

У серпні США ввели санкції проти Росії за це отруєння.