Українська розвідка: хімічні викиди в Криму почалися через військові навчання Росії

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Українська розвідка: хімічні викиди в Криму почалися через військові навчання Росії

wikimedia.org

Головне управління розвідки Міністерства оборони України вважає, що хімічні викиди на півночі анексованого Росією Криму почалися через тренування Збройних сил РФ, пише Інтерфакс-Україна.

За даними розвідки, 13—19 серпня підрозділи російської армії проводили навчальні стрільби біля відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів. «Внаслідок влучень снарядів зазначені обʼєкти були пошкоджені, що призвело до істотного погіршення екологічнох обставин на всій півночі окупованого Криму», — заявив речник Міноборони Дмитро Гуцуляк.

За його словами, Росія намагається приховати масштаб екологічної проблеми та уникнути відповідальності за неї. Тому в ЗМІ зʼявляється неправдива інформація про реальний рівень екологічної небезпеки в Криму.

У ніч на 24 серпня, після викиду невідомої речовини на півночі Криму, жителі Армянська почали скаржитися на погане самопочуття і схожий на іржу наліт, який вкрив дерева, автомобілі, паркани, дахи, посуд та вироби з металу. 4 вересня російська влада Криму оголосила, що в повітрі перевищено вміст токсичного газу — сірчистий ангідрид — через викиди на хімзаводі «Кримський титан» в Армянську.

Роботу завода зупинили на два тижні. На цей же термін в Армянську оголосили вимушені канікули, дошкільнят з мамами і школярів відправили в кримські санаторії. На погане самопочуття скаржаться і українські прикордонники на адміністративному кордоні з анексованим Кримом. Україна передасть дані про викиди шкідливих речовин на заводі «Кримський титан» в анексованому Армянську ООН, ОБСЄ, Всесвітній організації охорони здоровʼя і Червоному Хресту.