У Фінській затоці почалося будівництво «Північного потоку-2»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Фінській затоці почалося будівництво «Північного потоку-2»

Nord Stream 2 AD

Компанія Nord Stream почала будувати газопровід «Північний потік-2» у Фінській затоці, повідомляє прес-служба компанії.

12-метрові труби вагою 24 тонни будуть зварювати між собою на борту судна Solitaire. Їх доставлятимуть на нього з найближчого логістичного центру. Після зʼєднання труб зварені шви перевірять і газопровід опустять на морське дно. Дослідні судна Oceanic і Olympic Triton будуть обстежувати морське дно, щоб перевірити точність положення газопроводу.

Що відомо про «Північний потік-2»?

«Північний потік-2» пройде по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Загальна протяжність газопроводу складе понад 1200 км, а очікувана потужність — 55 мільярдів кубометрів на рік. Будує його компанія Nord Stream 2 AD, яку заснував російський газовий монополіст «Газпром».

Газопровід пройде по території Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Німецька влада в березні поточного року завершила видачу всіх документів для будівництва «Північного потоку-2», і вже в кінці липня в Грайфсвальдській затоці почали прокладати труби.

Дозвіл на будівництво газопроводу також надали Фінляндія і Швеція. Різко проти проекту виступає Данія, однак офіційний Копенгаген готовий піти на поступки, якщо Росія гарантує збереження транзиту газу через Україну.

Хто підтримує проект?

Прихильниками проекту вважаються країни, чиї компанії інвестують в газопровід, забезпечують його замовленнями на постачання газу або мають зиск від будівництва «Північного потоку-2». Серед них — фірми з Нідерландів, Великобританії, Австрії, Франції, Італії, Чехії, Швейцарії, Мальти та Норвегії.

У середині серпня, напередодні зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що «Північний потік-2» зміцнить європейську газотранспортну систему, мінімізує ризики транзиту і забезпечить зростання споживання газу в Європі.

Хто проти?

Противниками проекту виступають країни, які обґрунтовано бояться втратити прибуток від транзиту «блакитного палива» по своїй території. Активно проти будівництва виступає Україна. Очікується, що після запуску газопроводу українська газотранспортна система втратить своє стратегічне значення.

Також проти будівництва «Північного потоку-2» виступають США. На їх думку, це підірве енергетичну безпеку Європи і надасть Росії ще один інструмент для тиску і шантажу европейских країн. Влада США навіть готова запровадити санкції проти будівельників газопроводу.

Підтримує позицію американців і Польща. Там побоюються, що запуск проекту підірве безпеку Центральної Європи, а зближення Росії і Німеччини призведе до «диктату цін» з боку «Газпрому».

Проти «Північного потоку-2» також виступають Литва, Естонія, Латвія, Словаччина, Румунія, Угорщина і Хорватія.